Situacija veoma ozbiljna

U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrđeno 6.012 novih infekcija koronavirusom, uz najviši procenat pozitivnih testova do sada, objavio je danas Nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Od 10.299 PCR testova pozitivnih je bilo 6.012, odnosno 58,4 odsto, a broj novozaraženih je skoro dvostruko veći nego pre sedam dana kada ih je bilo 3.360, prenela je Hina.

Juče je registrovano 7.580 novih zaraza, što je najviše od početka epidemije, uz 53 odsto pozitivnih testova.

 U bolnicama je 514 kovid pacijenata, od kojih je 154 na odeljenju intenzivne nege. Umrlo je još 5 pacijenata, čime se broj preminulih od početka epidemije povećao na 5.696.

Slovenačka vlada je u subotu saopštila da se zbog skraćivanja kućnih karantina sa 10 na 7 dana ukida mogućnost ranijeg prekida karantina sa negativnim PCR testom za one koji uđu u zemlju samo sa negativnim testom, a nisu se vakcinisali ili preboleli COVID-19.

Epidemiolozi upozoravaju da je situacija u zemlji i dalje veoma ozbiljna zbog talasa izazvanog širenjem omikron soja.

Premijer Janez Janša rekao je da je iz ovog talasa epidemija moguće izaći bez novih drastičnih mera i ograničenja, ali samo ako se svi pridržavaju onih koji su trenutno na snazi i ako se poveća vakcinacija stanovništva.

Autor: Telegraf

#Slovenija

#korona

#koronavirus