U toku posete Metohiji pesma dece iz Orahovca naterala je patrijarhu suze na oči

Sve pravoslavne vernike rastužila je današnja vest o upokojenju patrijarha Irineja.

Danas kada se sećamo mnogih njegovih reči i postupaka, posebnu pažnju privukao je jedan snimak na kome je patrijarh ostao uhvaćen sa suzama u očima. Ovo je verovatno jedini takav snimak patrijarha Irineja i jedini put kada je narod mogao da ga vidi u takvom stanju. 😥

IZVOR: YT / Телевизија Храм

Reč je, naime, o snimku patrijarhove posete Metohiji iz 2018. godine, kada su ga deca iz Orahovca dočekala pesmom o Orahovcu, Metohiji i Kosovu. Patrijarh nije izdržao da ne pusti suzu.

- Meni je ovde uvek najlepše. Grli me Šara, beli Drim napaja, a sveta loza mirisom opija. I ma gde god da sam ja, u srcu sa mnom si ti, Metohijo moja, Metohijo moja - uglas su pevala dečica koja su nastupila u proleće 2018. godine pred patrijarhom tokom njegove posete Kosmetu.

Patrijarh je na ovaj put otišao bez pompe, baš onako kako je proveo i ceo svoj život. Iako narušenog zdravlja, nije ustuknuo i otišao je u obećanu posetu svom narodu na Kosovu i Metohiji.

Blaženopočivši patrijarh Irinej rođen je 1930. godine u selu Vidova kod Čačka kao Miroslav Gavrilović.

Pre nego što je 2010. godine izabran za arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog, on je 35 godina služio kao episkop niški. U Nišu, ali i celoj Srbiji, ostaće upamćen kao blag i smiren verski vođa, koji je bio svestan svoje odgovornosti i uloge.

Autor: redportal.rs

#Irinej

#Kosovo

#Niš

#deca

#metohija

#orahovac

#patrijarh