Protiče 16. dan potrage za nestalim Splićaninom Matejem Perišom (27), koji je nestao u noći između 30. i 31. decembra u Beogradu.

Uprkos svim naporima policije, Žandarmerije, ronilaca, spasilaca, vatrogasaca i ostalih službi koje su se aktivirale, na žalost nema rezultata u njegovom pronalasku. Iako se u potrazi koriste svi raspoloživi resursi i tehnologija, od Mateja nema ni traga ni glasa.

Pripadnici Rečne policije i Ronilačke jedinice Žandarmerije pretražuju korita i priobalje reke Save i Dunava, a koriste se sonari i dvogledi. Ronioci pretražuju dno reke, a osim beogradske policije, u istragu su uključena još tri grada u Srbiji, Pančevo, Smederevo i Požarevac.

Penzionisani pripadnik Ronilačke jedinice za naš list napominje da je pitanje da li će Matejevo telo uskoro isplivati.

- Ukoliko je istina da je mladić neposredno pre ulaska u Savu konzumirao alkohol i opijate, kako je ranije navođeno, ma koliko bio vrstan plivač, nemoguće je da preživi, za kratko vreme kreće hipotermija. Istina je da bi se možda osvestio i otreznio kada je ušao u hladnu vodu, ali ne toliko da bi mogao da stigne da ispliva jer je odmah ušao u maticu reke - ističe sagovornik.

Prema navodima ovog penzionisanog ronioca, postoji mogućnost da telo nestalog Splićanina u narednim danima ispliva.

- Usled konzumacije alkohola i narkotika, kao i hladne vode, žuč mnogo teže puca, pa samim tim pitanje je kada bi njegovo telo isplivalo, ukoliko se, naravno, negde nije zakačilo. Кako ovih dana imamo otopljenje snega, automatski raste i nivo vode, što bi moglo da pokrene telo, ako se negde zaglavilo, da ispliva - dodaje on.

Ukoliko do ovog scenarija ne dođe, mogu proći i meseci dok telo ne ispliva, ističe nekadašnji pripadnik Ronilačke jedinice.

- Dolazi do truljenja, onda i rečne ribe počinju da grickaju. U letnjem vremenu, telo u mirnim vodama ispliva za maksimalno 24 časa, a u rekama, na primer, za dva-tri dana. U zimskom vremenu je to teže, pogotovo kada znamo da ima i otežavajućih okolnosti. Može se čak dogoditi i da ga matica odvede čak do Đerdapa - dodaje bivši ronilac.

Autor: Pink.rs

#Dunav

#Hrvatska

#Matej periš

#nestao

#sava

#split