Njegova svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski gospodin Irinej

Njegova svetost patrijarh srpski g. Irinej (Gavrilović) rođen je u selu Vidova, kod Čačka, 1930. godine od oca Zdravka i majke Milijane. Na krštenju dobio je ime Miroslav.

Foto: spc.rs

U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Po završetku gimnazije upisao se i završio Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Nakon završenog fakulteta odlazi u vojsku. Po povratku iz vojske ubrzo biva postavljen za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije.

Pre stupanja na dužnost profesora oktobra meseca 1959. godine u manastiru Rakovica, od strane Njegove svetosti patrijarha srpskog Germana, prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej.

Istoga meseca na dan Svete Petke, 27. oktobra 1959. godine, u crkvi Ružici na Kalemegdanu biva rukopoložen u čin jeromonaha. Dok je kao profesor u Prizrenskoj bogosloviji službovao, biva upućen na postdiplomske studije u Atinu. Godine 1959. biva postavljen za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrog, odakle se vraća u Prizren i biva postavljen za rektora Prizrenske bogoslovije.

Foto: spc.rs

Sa te dužnosti 1974. izabran je za vikarnog episkopa Njegove svetosti patrijarha srpskog sa titulom episkopa moravičkog. Godinu dana kasnije, 1975, izabran je za episkopa niškog.

Na Svetom arhijerejskom Saboru Srpske pravoslavne crkve 22. januara 2010. godine izabran je za arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog.

Foto: spc.rs

Čin ustoličenja svetejšeg arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog gospodina Irineja izvršen je 23. januara 2010. godine, na Svetoj arhijerejskoj liturgiji u sabornom Svetoarhangelskom hramu u Beogradu. Svetu arhijerejsku liturgiju je služio Njegova svetost patrijarh srpski g. Irinej uz sasluženje svoje braće arhijereja, sveštenika i đakona, kao i predstavnika Ruske i Grčke crkve.

Autor: redportal.rs

#patrijarh irinej

#patrijarsija

#srpska pravoslavna crkva