Deset dana nemira predstavljaju najsmrtonosniji period u postsovjetskoj istoriji te države

Tela 225 ubijenih u nemirima u Kazahstanu tokom protekle nedelje, uključujući i 19 pripadnika snaga bezbednosti prevezena su u mrtvačnice širom zemlje, saopšteno je iz kazahstanskog tužilaštva.

Deset dana nemira predstavljaju najsmrtonosniji period u postsovjetskoj istoriji te države.

Serik Šalabajev, šef kriminalnog odeljenja pri kancelariji tužilaštva rekao je da ta brojka uključuje civile i naoružane bandite koje su ubili pripadnike snaga bezbednosti.

Naveo je da bi brojevi mogli biti i veći.

Protesti u Kazahstanu počeli su krajem meseca u centralnoazijskoj državi nakon skoka cena goriva.

Šalabajev je potvrdio da je nasilje najsmrtonosnije u postsovjetskoj istoriji zemlje.

Šalabajev je rekao da se 50.000 ljudi pridružilo neredima koji su vrhunac dostigli 5. januara kada su paljene zgrade vlade, automobili, banke i prodavnice.

Predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev okrenuo se Rusiji i ODKB-u tokom nemira.

Foto: Twitter.com

Nakon pritužbi na premlaćivanje i mučenje priveden u incidentima nakon toga, Tokajev je naredio policiji da ne zloupotrebljava silu i poručio tužiocima da budu popustljivi prema onima koji nisu počinili teška krivična dela.

U više gradova u Kazahstanu izbili su neredi na protestima 4. januara koji su prvobitno počeli u zbog povećanja cena goriva. Protesti su krenuli iz mestu Žanaozenja, ali su se proširili na više gradova, uključujući i bivšu prestonicu Almati gde je uvedeno vanredno stanje.

Dan nakon toga predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev prihvatio je ostavku vlade.

Kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev 7. januara je rekao je da je izdao naredbu snagama bezbednosti da pucaju i ubiju one koje naziva banditima i teroristima, a krivi ih za nerede u zemlji u kojima je ubijeno na desetine ljudi.

Tokom nereda u Kazahstanu uhapšeno je skoro 8.000 ljudi. 

Autor: RTS / Rojters

#Vladimir Putin

#kazahstan

#odkb

#protesti

#tela ubijenih