Intervju za ruski časopis

U Evropi je, takođe, veliki broj, praznih hramova, ali oni nisu porušeni kao na KiM već pretvoreni u restorane, tržne centre, diskoteke i slična mesta za zabavu, poručio je patrijarh za ruski časopis.

Napadi i pljačke pravoslavnih hramova na Kosovu i Metohiji rezultat su mnogih faktora među kojima je i inostrani, poručio je srpski patrijarh Porfije u intervjuu za "Međunarodni život", časopis Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije.

Naime, na pitanje u čemu vidi najveći problem za napade i pljače pravoslavnih hramova na KiM o kojima povremeno čujemo: je li to običan kriminal ili izraz mržnje nacionalistickih ili radikalnih snaga, nedelovanje vlasti ili nedostatak napora na očuvanju prava i javnog reda, patrijarh je odgovorio:

- Još od kraja osamdesetih godina prošlog veka nametnuo se utisak da je albanski živalj disciplinovan i homogenizovan u ostvarenju političkih ciljeva. Moguće je da je to prirodan rezultat rodovskog uređenja. Ipak, mnogo tačnije je reći da su napadi o kojima govorite rezultati svih faktora koje ste naveli, a i jednog koji niste, a to je inostrani, koji moguće ne podstiče i ne inspiriše napade, ali od jula 1999. godine, kad zatreba veže sebi maramu preko očiju.

Patrijarh srpski je u pomenutom intervjuu govorio i o određenim paralelama između duhovnog života na Kosovu i Metohiji i duhovnog života u Evropi, preciznije na njenom zapadu.

- U južnoj srpskoj pokrajini veliki je broj ruiniranih, devastiranih, obesvećenih, porušenih, stoga i praznih hramova u kojima je vekovima služena liturgija. U Evropi je, takođe, veliki broj, praznih hramova, sa tom razlikom što nisu porušeni, niti obesvećeni od onih koji Hrista i Crkvu Njegovu ne žele. Hramovi u kojima je vekovima služena liturgija pretvoreni su u restorane, tržne centre, različite turističke atrakcije, diskoteke i slična mesta masovne zabave. Moguće je da otuda i potiče neosetljivost prema uništavanju crkava u ovom delu Evrope i stradanju hrišćana - naveo je Porfirije.

On je istakao i da će 80. godina od od početka genocida nad srpskim narodom u NDH, Srpska pravoslavna crkva ove godine obeležiti liturgijom u Jasenovcu:

- Liturgiju ćemo, ako Bog da, tim povodom služiti u Jasenovcu, koji je najveće stratište, ali i na drugim mestima. I sveta Liturija koju ćemo saborno služiti tokom redovnog prolećnog zasedanja Svetog Arhijerjeskog Sabora biće u znaku mučeništva svih stradalih u tom verovatno najsurovijem i najsvirepijem, a u isto vreme planskom i sistematskom zatiranju jednog etnosa u savremenoj istoriji.

Patrijarh Porfirije je u intervjuu za časopis "Međunarodni život" između ostalog govorio o bliskim i bratskim donosiam Srbije i Rusije, kao i u kakvim je odnosima sa ruskim i ambasodirima zapadnih država. Intervju je objavljen i na sajtu SPC.

Autor: kurir.rs

#Kosovo

#hramovi

#metohija

#napadi

#patrijarh

#pljačka

#porfirije