Darvinova teorija evolucije dobila nov obrt 🧐

Prosti mal biljčica koji raste svugde izgleda da u sebi krije razumevanje DNK mutacija - sudeći prema najnovijim rezulatima testiranja sa Univerziteta u Kaliforniji, Univerziteta Davis i Maks Plank instituta za biologiuju u Nemačkoj.

Studija, koja je objavljena 12. januara u žurnalu Nature, dramatično je potresla dosadašnje razumevanje evolucije i može jednoga dana da bude ključ naučnicima u svemu od razvoja boljih prinosa pa do borbe protiv kancera.

Prema dosadašnjoj rezultatima, mutacije na DNK nastaju kada dođe do oštećenja koje, ako ostanu ne sanirane, stvaraju novu varijaciju. U ovoj studiji naučnicima je bio cilj da otkriju da li mutacije nastaju čisto nasumično ili je realnost drugačija. Ono na šta su naleteli bilo je, u najmanju ruku, neočekivano. Kako objašnjava glavni autor studije Gaj Monro sa Univeriteta Kalifornija:

Smatralo se da mutacije nastaju nasumično u genomu. Međutim ispalo je sasvim suprotno, mutacije nisu nasumične već ciljane i to na onaj način koji najviše benefita donosi biljci. Ovo nas tera na potpuno nov način razmišljanja o razvoju mutacija.

Istraživači su proveli tri godine radeći na sekvenciranju genoma stotina biljaka vrste Arabidopsis thaliana (grbaštica), zato što poseduje relativno mali genom koji čini oko 120 miliona genetskih parova i lak je za istraživanje(npr. ljudi imaju preko 3 milijarde).

Sekvenciranje Arabidopsis thaliana biljke je otkrilo preko milion različitih mutacija. U okviru njih primećen je određen šablon koji po svemu odudara od postulata da sve mutacije moraju biti nasumične. Kako objašnjava Detlef Vejgel sa Maks Plank instituta:

Na prvi pogled ono što smo otkrili u potpunosti je suprotno ustaljenom mišljenju u nauci da su sve mutacije nasumične i da samo prirodna selekcija uslovljava njihov opstanak u okviru vrste.

Umesto nasumičnosti, susreli su se sa delovima genoma koji su imali nizak stupanj mutacija. U okviru njih, na iznenađenje svih, otkrili su da se biljak razvila u pravcu zaštite svojih genoma od mutacija! 😮

Naučnici su tokom godina testiranja, otkrili da je dobar način da predvidite da li će gen mutirati ili ne to kako je DNK obavijen oko njega. Na osnovu toga sa dobrom dozom sigurnosti može se predvideti koji gen će se promeniti, a koji ne.

Ovo otkriće zadaje novi obrt u Darvinovoj teoriji evolucije, jer je biljka sudeći prema podacima analiza, evoluirala da zaštiti svoje gene od mutiranja. Kako objašnjava Veigel:

Biljka je evoluirala na taj način da je zaštitila svoje najvažnije tačke genoma od stvaranja novih varijanti, tačnije od stvaranja novih mutacija. Ovo otkriće nam otvara nova vrata, jer možemo sada da počnemo da razmišljamo kako bi i ljudski genom mogao dalje da sebe zaštiti od novih mutacija.

Naučnicima ovo otkriće pruža potpuno nov spektar mogućnosti, jer sada se može pristupiti stvaranju novih varijacija useva koji će biti otporniji ili se mogu razviti novi tretmani protiv bolesti koje nastaju mutacijama kao što je rak! 💗

Autor: redportal.rs

#DNK

#Darvin

#Genom

#Mutacije

#Nauka

#Teorija Evolucije

#evolucija

#sekvenciranje