Samo prošlog meseca preko 100 miliona doza preko progreama COVAX je odbijeno 😮

Program pomoći siromašnim zemljama u borbi protiv pandemije i asistencija u vakcinaciji stanovništva naišla je na veliki problem. Veliki broj doniranih vakcina ima ograničeni životni vek koji je prekratak da bi se brzo stiglo da se distribuiraju zemljama kojima su potrebne.

Samo u decembru, preko 100 miliona doza je odbijeno od strane različitih država, većina iz razloga isticanja roka trajanja vakcina koje su im ponuđene. Premo izveštajima UN, od tog broja čak 15,5 miliona doza je uništeno u decembru.

Siromašne zemlje imaju više različitih problema sa doniranim vakcinama. Mnogima nedostaju kapaciteti za njihopvo adekvatno čuvanje ili sposobnost da prime velike količine tovara vakcina, takođe imaju i problema sa njihovom distribucijom na terenu usled nestabilnosti i lošeg zdravstvenog sistema.

Ali najveći problem je kratak životni vek vakcina doniranih u progam pomoći, kako je izjavila Elteva Kadili upravnik za realizaciju pomoći nabavku UNICEF u Evropskom parlamentu:

Sve dok ne osiguramo bolji životni vek vakcina, ovo će biti veliki problem mnogim zemljama, posebno u onim koje imaju veliki deo svoje populacije u izolovanim sredinama do kojih je teško stići.

Prema izveštaju, COVAX program se bliži dostavljanu svoje milijardite doze, a EU je dostavila oko trećinu donacija koji čine ovu cifru.

ZSO, koja takođe učestvuje u organizaciji COVAX programa, je opisala odsustvo pomoći bogatih zemalja sveta kao tzv. moralno posrnuće. Čak 92 zemlje koje su članovi ZSO nije ispunilo zacrtani cilj vakcinisanja 40% stanovništva u 2021. godini jer je veliki broj donacija vrlo sporo dostavljan, a i one koje su stigle bile su blizu isteka roka trajanja i bez osnovnog pratećeg potrošnog materijala (poput špricevai igala).

Prema mnogima, program je bilo teško ostvariti u punom potencijalu od samog početka, jer se oslanjao isključivo na velikodušnost bogatih zemalja. Umesto toga, prema mnogim kritičarima programa, trebalo je eliminisati patente na vakcine i omogućiti slobodnu proizvodnju svugde.

Zanimljivo je da jedan od glavnih protivnika ovakvok metoda pristupa vakcinama bio i Bil Gejts, koji je jako uticajna figura u globalnoj zdravstvenoj organizaciji. Mada i njegovi stavovi su donekle smekšali u poslednje vreme.

Vakcine koje su dizajnirane da se bore protiv COVID-19, a nemaju patent na sebi, poput Corbevax pate od hroničnog manjka finansija. Corbevax su osmislila dva naučnika iz Teksasa koji su želeli da ponude svima besplatnu vakcinu, dobili su više donacija od lokalnog proizvođača tekile nego od svoje Vlade.

Autor: redportal.rs

#100 miliona

#15

#5 miliona uništeno

#COVAX

#COVID-19

#Covid19

#EU

#Omikron

#Pomoć

#UN

#Unicef

#ZSO

#covid

#covid 19

#delta soj

#donacije

#korona

#koronavirus

#odbijeno

#pandemija

#soj

#vakcine