Demencije je sedmi vodeći uzrok smrti u svetu

Nova studija koja analizira trendove javnog zdravlja u 195 zemalja predviđa da će demencija biti bolest za oko 153 miliona ljudi širom sveta do 2050. godine. To je oko tri puta više nego 2019. godine.

Trostruko povećanje kognitivnih oštećenja sa oštećenim pamćenjem, uključujući Alchajmerovu bolest, povezano je sa trendovima faktora rizika - gojaznost, dijabetes, nisko obrazovanje i pušenje. Studije su objavljene u Global Burden of Disease. Žene koje žive sa demencijom nastaviće da nadmašuju muškarce u narednih 30 godina, prema istraživanju, zbog genetskih faktora rizika i dužeg životnog veka, jer se rizik od demencije povećava sa godinama.

Istraživači predviđaju da će Severna Afrika, Bliski istok i podsaharska Afrika doživeti najveći porast demencije, a broj će se učetvorostručiti. Nasuprot tome, manji rast se očekuje u bogatijim zemljama azijsko-pacifičkog regiona i u zapadnoj Evropi.

Međutim, prognoza se može promeniti ako se preduzmu odgovarajuće mere, navodi se u pratećem komentaru u istom časopisu. Rad pruža "apokaliptične projekcije koje ne uzimaju u obzir preporučene promene u načinu života", rekli su lekari Univerzitetske bolnice u Bordou, Francuska, Mihael Švarcinger i Kerol Dufoil, koji nisu bili uključeni u studiju.

Zbog svega navedenog, vlasti pokušavaju da osmisle politike koje imaju za cilj suzbijanje opasnosti od demencije, koja je sedmi vodeći uzrok smrti u svetu. Proizvođači lekova takođe pokušavaju da smisle terapije za borbu protiv Alchajmerove bolesti.

_ Čak i skroman napredak u prevenciji ili odlaganju demencije bi se izuzetno isplatio - rekla je vodeći autor Ema Nikols sa Instituta za zdravstvene metrike i evaluaciju na Univerzitetu Vašington u Sijetlu, SAD.

- Da bismo imali najbolje rezultate, moramo smanjiti izloženost vodećim faktorima rizika u svakoj zemlji - objasnila je ona.

Iako su traženi od strane mnogih kompanija, lekovi za Alchajmerovu bolest su do sada pokazali ograničenu efikasnost u borbi protiv demencije.

Autor: redportal.rs

#Alchajmerova bolest

#Demencija

#Starost

#bolest