Prevrtanje očima moja je glavna disciplina 🤭

Srpska pesnikinja Nađa Lazarević objavila je 2. zbirku poezije 📒. Reč je o knjizi Tu oko pupka, čiji je izdavač Sumatra izdavaštvo.

Kako je saopšteno iz ovog izdavaštva, ovom knjigom se najavljuje "duga pesnička godina u Sumatri, sa akcentom na mlade srpske pesnike".

Foto: Redportal.rs/Privatna arhiva

Povodom nove zbirke, za Redportal.rs, Nađa je odgovorila na sledeća pitanja 👇🏻👇🏻👇🏻:

Zašto Tu oko pupka? 🤔

Pesme koje pišem nemaju naslove, pa je tako prvi stih svake pesme, na neki način, naslov. Kada smo urednik i ja pričali o naslovu nove zbirke, bilo je nekoliko opcija ‒ izdvojili smo neke stihove koji su nam najzanimljivije zvučali. Pošto je 1. zbirka naslova 'Glava iznad vode', asocijacija su nam bili delovi tela, pa je tako odlučeno da 'Tu oko pupka' bude naslov 2. zbirke poezije. Tu oko pupka je epicentar svačijeg mira i svačije pobune 😊.

U čemu si najviše pronašla inspiraciju dok si pisala te pesme? 📝

Stvarajući od 'Glave iznad vode' do poslednjeg rukopisa 'Tu oko pupka' prošlo je vremena toliko da sazrim i da se moja misao uobliči. Uvek posmatram ljude oko sebe, situacije, sklona sam introspekciji i preispitivanju, ali i analizi svojih postupaka i odnosa sa drugim ljudima 🧐. Za ovu zbirku mogu da kažem da sam inspiraciju pronalazila u svemu navedenom, ali, sada, više verujem u koncentraciju nego inspiraciju 👆🏻. Pesme sam pisala na računaru, potom ih štampala, čitala na papiru i ispravljala, zatim slala uredniku, i onda smo ih zajedno ponovo iščitavali i ispravljali. Sistematično sam pristupila rukopisima iz nove zbirke, mada sam sklona nestrpljenju i žurenju, sada sam bila strpljiva i prolongirala končanu verziju za objavljivanje 📖.
I lepe i ružne životne situacije za mene su bile inspirativne da ih iskažem u poeziji. Na primer, 'zaveden pod šifrom teške bolesti' izgovorio je jedan momak koji je u marketu stajao na kasi ispred mene dok je pričao na telefon kako mu je raskid teško pao; 'prevrtanje očima moja je glavna disciplina' izgovorila sam u šali u društvu jer to uradim kada negodujem; 'bunu dižem u svom stomaku tu oko pupka počinje ustanak' napisala sam posle velike patnje; 'niko ne trči za porazom' je mudra misao moje mame koju sam zapisala i rado je se podsećam 🤗.
Smatram da se svaki čitalac može pronaći u nekoj pesmi tako da, javite utiske, uživajte ‒ i osluškujte šta se događa #tuokopupka.
View this post on Instagram

A post shared by Sumatra izdavaštvo (@sumatra_izdavastvo)

IZVOR: IG / @sumatra_izdavastvo

Autor: redportal.rs / Jovana Radić

#Glava iznad vode

#Nađa Lazarević

#Sumatra izdavaštvo

#Tu oko pupka

#bookish

#zbirka poezije