Predsednik FED-a Džerom Pauel rekao je u utorak da je američka centralna banka spremna da učini sve što je neophodno kako bi sprečila da se visoka inflacija "ukoreni"

Rast potrošačkih cena u SAD dostigao je u decembru 2021. godine najviši međugodišnji nivo u poslednjih skoro 40 godina, što podupire očekivanja da će Federalne rezerve već u martu početi da podižu kamatne stope.

Američka inflacija je porasla u decembru za 0,5% na mesečnom nivou, nakon rasta od 0,8% u novembru, saopštilo Ministarstvo rada. U odnosu na decembar 2020. godine, potrošačke cene u SAD su prošlog meseca zabeležile rast od 7%, što je najviša međugodišnja stopa od juna 1982. Stopa inflacije je znatno iznad cilja FED-a od 2%. Rast cena, uzrokovan poremećajima u lancima snabdevanja, sve jače pritiska plate. 

Vlada SAD je prošlog petka izvestila da je stopa nezaposlenosti u decembru pala na 3,9%, na najniži nivo u poslednja 22 meseca, što ukazuje na to da je tržište rada blizu maksimuma zaposlenosti. Predsednik FED-a Džerom Pauel rekao je u utorak da je američka centralna banka spremna da učini sve što je neophodno kako bi sprečila da se visoka inflacija "ukoreni".

Tržišta novca trenutno daju 85% šansi za povećanje referentne kamate FED-a do marta, i tipuju na ukupno najmanje tri podizanja stope za po 0,25% do kraja godine.

Autor: redportal.rs

#Amerika

#FED

#SAD

#infalcija

#potrošačke cene