Telo odvukao do haustora do obližnje ulice.

Radoje Rožek  (32), državljanin BiH, početkom decembra nepravosnažno je na Županijskom sudu u Velikoj Gorici zbog zlopotrebe droge i ubistva osuđen na jedinstvenu kaznu od 11 godina zatvora, a sada je ŽDO u Velikoj Gorici na tu nepravomoćnu presudu uložio žalbu.

Sud smatra da je kazna preniska. Inače, zbog droge je dobio 2 godine, a za ubistvo 10, pa mu je izrečena jedinstvena kazna od 11 godina zatvora. Izrečena mu je i mera obaveznog lečenja zavisnosti od narkotika.

Rožek je bio optužen za  gnusno delo ubistvo 16-godišnjakinje s kojom je prethodno konzumirao narkotike, nakon čega je brutalno pretukao. Prema optužnici događalo se to 14. februara 2020. oko 22 č. u stanu u Šenovoj ulici u Novom Zagrebu. Bio je optužen da je 15-ak puta udario po licu i telu. Teretio se da je onesposobio nakon čega joj je stavio jastuk na lice i počeo ga stiskati. Devojka se borila za dah, pokušavala je pomeriti jastuk koji je gušio pa je noktima izgrebala lice. Kasnije su istražitelji na jastuku pronašli tragovi njene krvi.

Nakon što je ubio 16-godišnjakinju, Rožek je satima razmišljao šta da učini sa telom. Zatim je obukao, zamotao u tepih, a njeno telo odvukao do haustora u obližnjoj Zemljakovoj ulici. Telo je tamo pronađeno 15. feburara oko 7 č. Tokom suđenja Rožek je više puta menjao odbranu pa je pokušavao inkriminirati druge ljude, ali sud je utvrdio da niko od osoba na koje je ukazivao nije u kritično vreme bio u stanu da je upravo on počinio zločin za koji se tereti.

 Jedina olakšavajuća okolnost Rožeku bila je što je u vreme ubistva zbog uticaja opijata bio smanjeno ubrojiv. On je  dugogodišnji zavisnik koji se počeo drogirati sa 13 godina, a dijagnostikovan mu je i poremećaj ličnosti miješanog tipa, emocionalno nestabilne ličnosti i disocijalnog poremećaja. Otežavajuća okolnost mu je bila to što je i ranije osuđivan, kao i način na koji je manipulisao telom nakon samog ubistva pokušavajući prikriti zločin, kao i činjenica da je žrtva bila maloletna, što je Rožek znao.

Autor: Večernji list

#Hrvatska

#UBISTVO

#zagreb