Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je zabeleženo, opet rekordnih, 9,5 miliona obolelih tokom prošle sedmice

Omikron znači više pacijenata u bolnicama koje leči manje zdravstvenih radnika. Omikron znači kapitulaciju društva pred virusom jer ne može više da bude disciplinovano. Novi soj, koji tek treba da dostigne vrhunac, znači da primarna zdravstvena zaštita ne može na adekvatan način da obavlja posao kada je reč o pandemiji, niti svoje uobičajene aktivnosti.

Takođe, to znači da je "cunami zaraze" preplavio zdravstvene sisteme širom sveta i da se obrušio na evropsku zdravstvenu zaštitu. Ovako struka govori o novoj, ali ne i poslednjoj varijanti virusa (Grci kažu da su otkrili novi soj deltakron), kod koje, kažu, beleže rekordan broj zaraženih i niži procenat smrtnih slučajeva.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je zabeleženo, opet rekordnih, 9,5 miliona obolelih tokom prošle sedmice, što je za čak 70% više u odnosu na prethodni sedmodnevni period. Konstatovali su i da opada procenat smrtnosti. 

Međutim, kako rekoše, to ne znači da kod omikrona, kao i njegovih prethodnika, ne postoji rizik od hospitalizacije i smrti. Zapadna štampa tako piše da su u londonskim bolnicama raspoređeni vojnici, pacijenti se prevoze u Francusku, a u Parizu obolele moraju da leče lekari koji su se i sami zarazili. Na Siciliji prave alternativne, terenske bolnice u šatorima.

Vlade širom Evrope suočavaju se s problemom održanja sistema na nogama, opterećenog dodatno nedostatkom bolničkog osoblja, dobrim delom zaraženog visoko prenosivom varijantom virusa korona. Holandija je u izolaciji, a u tamošnjim bolnicama se razmatra promena pravila karantina kako bi obolelo osoblje koje nema simptome što pre bilo vraćeno na posao. Broj zaraženih u ovoj zemlji obara rekorde uprkos strogom decembarskom zatvaranju. 

Kažu da je gotovo svaki četvrti medicinar bio zaražen pre Božića, kao što je slučaj u amsterdamskom medicinskom univerzitetskom centru, gde je pozitivno 25% osoblja – prethodne sedmice ih je bilo pet procenata. Smanjenje izolacije sa 14 na deset, a potom i sedam dana, postaje tendencija u Evropi. U Italiji problem sa zaraženim zdravstvenim radnicima, kojih prema prošlonedeljnim podacima ima bar 13.000, pogoršava odluka da se suspenduju lekari, medicinske sestre i administrativno osoblje koje nije vakcinisano. Oni čine, kako prenosi Rojters, nešto više od četiri odsto radne snage. 

Britanci javljaju da je stepen hospitalizacije obolelih od koronavirusa najviši od prošlog februara. U Grčkoj privatni lekari pomažu desetkovanom kadru državnih bolnica, a privatne klinike moraju da oslobode 300 kreveta za kovid bolesnike, što nije bio slučaj ni u jeku pandemije. Bolnice širom sveta odlažu operacije koje nisu hitne kako bi oslobodile krevete i rasteretile osoblje, dok španski mediji izveštavaju da je tamošnja primarna zdravstvena zaštita toliko opterećena da su vlasti u pojedinim regionima odobrile povratak na radno mesto, tačnije angažovanje penzionisanih lekara i medicinskih sestara. 

Omikron se obrušio na zdravstveni sistem, a među strukom ima onih koji iz začaranog kruga pokušavaju da izvuku pozitivan zaključak. Uvereni su da je malo verovatno da će se pojaviti zaraznija i smrtonosnija varijanta od omikrona. Oni pripadaju optimističnijoj struji koja procenjuje da bi trenutni talas mogao da signalizira početak kraja pandemije, tačnije da smo naučili da živimo s ovim virusom, zbog čega je sve više zagovornika teze da mere zaštite gube svaki smisao. Posle omikrona, kažu, ne bi trebalo da nas brine ništa više od "malih talasa".

Autor: redportal.rs

#Evropa

#Omikron

#bolnice

#kolaps

#pandemija