Niz kulturnih manifestacija otkazan usled epidemiološke situacije u zemlji i inostranstvu

Pandemija COVID-19 na početku 2022. godine uticala je na otkazivanje ili pomeranje nekoliko kulturnih manifestacija, od pozorišnih predstava do filmskih festivala i muzičkih događaja, kao što su Kustendorf ili gostovanje opere Toska iz Rumunije.

Pre nekoliko dana saopšteno da je Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf 2022. zakazan za 22. januar ipak pomeren za maj "zbog najnovijeg rasta infekcije COVID-19 i to njegovom veoma zaraznom omikron varijantom".

Gostovanje Rumunske nacionalne opere iz Temišvara sa operom Toska najavljeno za 12. januar u Madlenijanumu juče je otkazano, kako su naveli iz ove kuće, "zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Rumuniji i pooštravanja mera njihove vlade, kao i zbog izvesnog broja članova ansambla koji su bolesni".

Iz Narodnog pozorišta je saopšteno da je "zbog bolesti soliste" otkazan balet Krcko Oraščić najavljen za večeras i 15. januar, dok je u Ateljeu 212 je pre nekoliko dana "iz preventivnih razloga i bolesti glumca" otkazano za 14. januar planirana Slavna Florens.

Jugoslovensko dramsko pozorište je otkazalo bez obrazloženja predstavu Lorencačo predviđenu za 8. januar, a pozorište Boško Buha je samo saopštilo da se "izvođenje predstave Bokeški D-mol planirano za 12. januar otkazuje".

Udruženje stripskih umetnika Srbije danas je saopstilo da se zbog najnovije zdravstvene situacije među učesnicima, posetiocima i organizatorima privremeno otkazuju njihovi festivalski i drugi programi zakazani od 11. do 13. januara u Dečijem kulturnom centru Beograda.

Na muzičkoj manifestaciji Dani SPENS-a 8. januara je trebalo da učestvuje i zagrebački pop rok sastav Psihomodo Pop, ali se uoči događaja njihov pevač Davor Gobac javio fanovima video-porukom sa "ne baš dobrim vestima pošto zbog kovida moraju otkazati dolazak u Novi Sad".

Zagrebačka promoterska kuća Los Anđeles ejdžensi saopštila je juče da su odloženi koncerti koje je u glavnom gradu Hrvatske trebalo da održe 12. februara bendovi Bulit for maj Valentajn i 15. februara Blad red šuz.

Autor: Tanjug

#Srbija

#korona

#kulturni događaji