Vest šokirala mnoge, što je aktiviralo negodovanje na društvenim mrežama

Notingemska ženska gimnazija (Nottingham Girls' High School) je prošle nedelje donela odluku da više neće primati učenike koji se idenitifikuju kao transrodne osobe. Budući da se radi o ženskoj srednjoj školi, ova odluka će pogoditi samo osobe koje se identifikuju kao žene, a rođene su kao dečaci, javljaju ostrvski mediji.

Prema podacima sa njihovog zvaničnog sajta, ova škola se predstavlja kao Napredna, kreativna, drugačija, a osim što se nalazi u gradu koji je nama nekako najviše poznat iz priča o Robinu Hudu, ona se posle ove odluke našla na meti kritika nekih od poslanika u britanskom parlamentu.

Najglasnija u kritici je poslanica Nadja Vitom, koja je rekla da se čelnici škole kriju iza Akta o jednakosti, koji po njoj, predviđa i ovakve situacije.

- Iako Akt o jednakosti kaže da škole koje su do njegovog donošenja bile registrovane kao obrazovne institucije za školovanje samo učenika jednog pola mogu da nastave sa takvim radom, on takođe propisuje i izuzetke od tog pravila, kada učenicima drugog pola može da se odobri školovanje kod njih - izjavila je Vitomova za stanicu ITV News Central.

S druge strane, nadležni iz škole kažu da je njihova namera samo da zaštite svoju politiku koja je odavno poznata.

- Ljudi iz GDST-a (Girls' Day School Trust, organizacije koja je nadležna za upravljanje ovom školom, prim. ur.) smatraju da tumačenje šta je nečiji pol po osnovu rodne identifikacije, a ne po biološkom principu, ugrožava našu politiku da nam škole ostanu institucije za obrazovanje samo devojčica. Svesni smo osetljivosti pitanja, tako da će sve transrodne osobe koje su trenutno u našim školama moći da u njima ostanu koliko god je to potrebno, jer smo svensi koliko mladim ljudima to znači, pogotovo ako im treba vremena za rešavanje ovakvih pitanja - napomenula je Šeril Đovanoni, ispred fonda GDST.

Ova vest je očekivano naišla na lavinu komentara na mrežama, od onih koji su podržali odluku, do onih koji ovo smtraju za diskriminaciju.

Ipak, s obzirom na atmosferu koja vlada zadnjih godina, čini se da je ova vest ipak - iznenađujuća, zar ne?

Autor: redportal.rs

#Notingem

#Notingemska ženska gimnazija

#Velika Britanija

#transrodne osobe