Rusko-američke razgovore o bezbednosnim garancijama predložila je Moskva koja je ranije Vašingtonu i NATO predala nacrte bezbednosnih dokumenata u kojima se zahteva da Alijansa ne primi u članstvo Ukrajinu

Sastanak zvaničnika SAD i Rusije u Ženevi nije doprineo približavanju stavova dve strane u vezi sa Ukrajinom i pitanjima evropske bezbednosti pošto je Moskva ponovila zahteve koje Vašington smatra neispunjivim, preneo je Glas Amerike.

Predvodnica američke delegacije i zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman izjavila je posle razgovora sa predstavnicima delegacije Rusije da su SAD bile nepokolebljive prema bezbednosnim predlozima ruske strane koji nisu prihvatljivi.

Šerman je navela da nisu dozvolili da se zatvara politika otvorenih vrata Severnoatlantske alijanse tokom razgovora sa ruskom stranom u Ženevi.

- Nećemo se odreći bilateralne saradnje sa suverenim državama koje žele da sarađuju sa SAD i nećemo donositi odluke o Ukrajini bez Ukrajine, o Evropi bez Evrope, ili o NATO-u bez NATO-a - naglasila je američka zvaničnica.

Takođe je upozorila da nijedna zemlja ne može silom da menja granice druge države i zatražila od Rusije da smanji tenzije tako što će vratiti vojnike u kasarne. Prema njenim rečima, SAD su sa ruskom stranom imale iskrene osmočasovne razgovore i spremne su za ponovni sastanak kako bi se detaljnije razmatrala bilateralna pitanja.

Sa druge strane, zamenik ruskog ministra spoljnih polova Sergej Rjabkov, koji je predvodio rusku delegaciju, ocenio je da su razgovori bili složeni i veoma profesionalni i dodao da su potrebni iskorak i kompromisi.

Rjabkov je novinarima posle sastanka rekao da će ruska strana odlučiti da li će nastaviti pregovore posle ovonedeljnih sastanaka sa predstavnicima NATO-a i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). Ocenio je da između Rusije i SAD postoji osnova za sporazum, ali Vašington ne treba da potcenjuje rizike konfrontacije.

- U razgovorima Moskve i Vašingtona nije bilo napretka u razgovorima o odbacivanju mogućeg članstva Ukrajine u NATO-u. Rusija traži čvrste garancije da Ukrajini nikada neće biti omogućeno članstvo u zapadnoj vojnoj alijansi jer bi takav potez značio ugrožavanje ruske nacionalne bezbednosti - rekao je Rjabkov.

Prema njegovim rečima, sudbina dela budućih pregovora zavisi od napretka u vezi sa tim pitanjem. Sastanak je održan u sedištu američke diplomatske misije u Ženevi u okolnostima narušenih diplomatskih bilateralnih odnosa od okončanja Hladnog rata pre tri decenije, ocenio je VoA.

Rusko-američke razgovore o bezbednosnim garancijama predložila je Moskva koja je ranije Vašingtonu i NATO predala nacrte bezbednosnih dokumenata u kojima se zahteva da Alijansa ne primi u članstvo Ukrajinu i druge zemlje koje su nekada bile deo SSSR-a kao i da odustane od razmeštanja snaga i vojne opreme u centralnoj i istočnoj Evropi.

Autor: redportal.rs

#Amerika

#NATO

#Rusiaj

#pregovori

#ženeva