Krater Dervaza gori neprestano od 1971. 🤯

Vođe Turkmenistana su naredile svojim ekspertima da se komplento bace na zadatak pronalaženja načina kako da se zatvori i ugasi masivna, pet decenija stara buktinja u krateru koji nastao usled pomeranja prirodnog gasa - popularno nazvanog Ulaz u Pakao.

Pozivajući se na razloge zaštite životne sredine i očuvanja okoline, predsednik Gurbangali Berdimuhamedov izašao je u subotu na državnu televiziju i naredio da se odmah ugasi vatra u Dervaza gasnom krateru u sred Karakum pustinje.

Još 2010. godine predsednik je naredio ekspertima da pronađu način kako da zatvore krater i ugase vatre, koje gore još od 1971. godine!

Kako je naveo sam:

Krater i njegova vatra negativno utiču na životnu sredinu kao i na sve ljude koji žive u njegovoj blizini.
Gubimo vredne prirodne resurse na klojima bi mogli da imamo veliki profit, novac koji bi mogli da iskoristimo da poboljšamo materijalno stanje našeg naroda.

Krater je nastao daleke 1971. godine, kada su Sovjeti odlučili da buše u blizini gasnog mehura (pećine) koju su i pogodili, nakon čega je celokupna mašina zajedno sa sve bušilicom upala u ogroman krater urušene pećine. Da bi zaustavili širenje otrovnog gasa, odlučeno je da se on zapali i na taj način neutrališe.

Jama, odnosno krater, gori od tog trena neprestano i svi pokušaju da se ona ugasi završili su se neuspešno.

Krater, sedamdeset metara širok i 20 metara dubok, je postao velika turistička atrakcija. Iiako joj je popularno ime Ulaz u Pakao, 2018. predsednik Turkmenistana je zvanično pokušao tome da stane na put promenivči joj ime u Svetlost iz Karakoruma 🤭🤭🤭

Autor: redportal.rs

#Dervaza

#TTurkemnistan

#Ulaz u Pakao

#gas

#krater

#vatra