Smatra se da je arhanđel Mihailo prvi stupio u borbu sa zlim duhom

Smatra se da je arhanđel Mihailo prvi stupio u borbu sa zlim duhom.

Sveti arhanđel Mihailo, simbol borbe protiv zla, sila je nebeska koja prihvata duše umrlih mereći im dobra i loša dela. Njegov kult nastao je u 3. veku i razvio se najpre u Frigiji. Slika se na ikonama i freskama kao nebeski ratnik u vojničkoj opremi, sa mačem, kopljem i zlim duhom koji, okovan lancima, leži pod njegovim nogama.

Sveti arhanđel Mihailo je veoma česta slava. Po broju onih koji slave ovog sveca, nalazi se odmah iza Nikoljdana .

Manje je poznato to da su Aranđelovdan su slavili car Dušan SilniStefan Nemanja i njegovi sinovi.

Prema narodnom verovanju, veruje se da vreme na Aranđelovdan pokazuje kako će biti tokom cele zime i proleća, kao i da ovaj zimski svetac luta prerušen u prosjaka i usmerava nevernike na pravi put.

U nekim krajevima Srbije smatraju ga i zaštitnikom stočara.

Vas, vođe nebeskih vojski, mi nedostojni uvek molimo, da nas zaštitite svojim molitvama, kao zaklonom krila svoje bestelesne slave, čuvajući nas koji pred vama padamo i usrdno vapijemo: izbavite nas od beda kao vođe nebeskih sila.

Mihail na jevrejskom jeziku znači: ko je kao Bog ili ko je ravan Bogu. Sv. Mihail izobražava se još od prvih vremena hrišćanskih kao vojvoda, koji u desnoj ruci drži koplje, kojim potire Lucifera, satanu, a u levoj palmovu zelenu grančicu. Na vrh koplja ima platnenu traku sa crvenim krstom. Arhanđel Mihail smatra se naročito čuvarem vere pravoslavne i borcem protiv jeresi verskih.

Autor: redportal.rs

#Slava

#Sveti Arhangel Mihailo

#svetac