Problem sa neotkrivenim ležištima uglja nije od juče, već traje godinama i treba vremena dok se stvari ne dovedu u red

Probemi u EPS-u izazvani su godinama javašluka i opuštenosti, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i negirala da je odgovorna za kašnjenje sa ekpsloatacijom za Polje E u Kolubari.

- Mislim da je pitanje polja E primer kako se funcinosalo i radilo u EPS-u, za šta je apsolutno odgovorno rukovodstvo EPS-a. Moj posao je da pomognem da EPS dobije sve dozvole, što smo radili mesecima unazad, ali mislim da zbog situacije koju smo imali u EPS-u imali ste napade na sve strane, samo da se ne priča ko je suštinski odgovoran - izjavila je Mihajlović za TV Prvu.

Foto: Tanjug AP

Dodala je da se ne radi smo o generalnom direktoru Miloradu Grčiću, nego o celoj grupi neodgovornih ljudi koja je loše planirala, radila i vodila Elektroprivredu Srbije, rekavši da veruje kako će to u narednom perodu da se promeni.

- Važno je da sistem bude stabilan. Zato država radi 24 časa dnevno i pomaže EPS-u da obezbedi licence, da se bavi kvalitetom uglja, da se vodi računa o tome da li ga ima, kakvog je kvaliteta. To je sve posao EPS-a, ali pošto se desilo šta se desilo mi nećemo više dozvoliti tako da stvari funkcinišu. Tu stvari moraju da se menjaju kadrovski, organizaciono i tehnološki - naglasila je Mihajlović.

Rekla je da ne zna da je Miroslav Tomašević kandidat za novog direktora, ali ga poznaje.

- On je sada stalno sa nama. Dobar je inženjer, i mi zajednički sada pokušavaamo da održimo stabilnost sistema i da rešavamo probleme gde god ih ima. U EPS ima jako mnogo stručnih ljudi. Isto kao i taj gospodin Tomašević, oni su negde bili gurnutu sa strane. Nije ceo EPS loš, problem je u upravljanju takvim preduzećem - ocenila je ministraka energetike.

Mihajlović je dodala da je Ministarstvo privrede nadležno da predloži ime novog direktora EPS-a.

- Mislim da je sve jasno što se tiče Grčića . Moramo da povedemo posebnu pažnju, jer su to preduzeća koja utiču na energetsku i nacionalnu bezbednost. Govorimo o kritičnoj infrastrukturi vrednoj milijarde evra - navela je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da Srbija ima dovoljno struje, jer su predsednik i vlada radili danonoćno prethodnih godina, pa sada ima novca da se delimično uvozi.

Dodala je da je novac koji je potošen na uvoz električne energije mogao da uložen u neku hidroelektranu.

Mihajlovićeva smatra da kao resorna ministarka nije odgovorna za to što se dogordilo u EPS-u.

- Apsolutno ne, zato sto mislim da smo mi toliko bili lagani i obmanjivani od aprila meseca ove godine, da je to za film - rekla je Mihajlovićeva.

Dodala je da su svi članovi Radne grupe iz EPS-a tvrdili da su spremni za zimu, da imaju dovoljno uglja na kopovima, pa i više nego što im treba.

- Onda vam dođe predsednik, a glavni direktor EPS-a kaže ''završili smo revitalizaciju, od ovog trenutka više nema uvoza struje''. Šta treba još da se proveri - upitala je Mihajlovićeva.

Navela je da problem sa neotkrivenim ležištima uglja nije od juče, već traje godinama i treba vremena dok se stvari ne dovedu u red.

Autor: Tanjug

#EPS

#Milorad Grčić

#Polje E

#kolubara

#zorana mihajlović