Cifra dostigla skoro 12.000

Izrael je zabeležio najveći broj novih infekcija koronavirusa do sada koji je izazvan zaraznijim omikron sojem, uprkos ograničenjima putovanja i neophodnom karantinu, saopštila je danas izraelska vlada.

Rekordan broj od 11.978 slučajeva, identifikovan tokom jučerašnjeg dana, predstavlja najveći broj novih infekcija prijavljenih u jednom danu od početka pandemije, prenosi Tajms of Izrael.

Prethodni rekord je postavljen 2. septembra sa 11.345 novih infekcija zabeleženih tokom talasa koji je izazvao delta soj koronavirusa.

Omikron, prvi put otkriven u Južnoafričkoj Republici, očigledno je zarazniji, ali uzrokuje manje slučajeva sa teškim simptomima bolesti i smrtnih ishoda - posebno među vakcinisanima.

U Izraelu, kao i drugde, ova varijanta se tako brzo širi da opterećuje testiranje, škole, bolnice i avio-kompanije.

Izrael je i prva zemlja u svetu koja je ponudila 4. dozu vakcine protiv COVID-19 osobama starijim od 60 godina, kao i onima sa oslabljenim imunološkim sistemom.

Izraelski premijer Naftali Benet je juče izjavio da su rani rezultati jedne studije u Medicinskom centru Šeba pokazali skoro petostruko povećanje antitela kod ljudi koji su primili 4. injekciju.

Autor: Tanjug

#Izrael

#koronavirus

#novozaraženi