Simboli stradanja dece na području Srpskog Sarajeva u oružanim sukobima u BiH su Milica Lalović (10) i Nataša Učur (9)

Prema još uvek nepotpunim podacima, na području Srpskog Sarajeva (današnje Istočno Sarajevo) ubijeno je 118-oro dece, najviše od ukupno 475 koliko ih je tokom rata stradalo na prostoru Republike Srpske.

Simboli stradanja dece na području Srpskog Sarajeva u oružanim sukobima u BiH su Milica Lalović (10) i Nataša Učur (9). Ubijene su 11. marta 1995. godine u sarajevskom naselju Grbavica dok su se igrale lastšem, i to za vreme primirja 💔. Sahranjene su jedna pored druge na groblju Miljevići u Istočnom Sarajevu.

Njihove tek započete živote prekinuli su hici ispaljeni iz snajpera u rukama S. P., pripadnika 101. brigade Armije RBiH, koga je svojevremeno identifikovala svedokinja Fatima Bajramović i zvanično potvrdila da je ubica Sejo Piskić rođen u Gračanici, navodi Politika. Međutim, Piskić, kao i mnogi drugi koji su ubijali nedužnu srpsku decu, nikada nije odgovarao za taj zločin.

Milica i Nataša bile su učenice Osnovne škole Sveti Sava. Ispred ove škole je 13. septembra 2018. otkriveno spomen-obeležje posvećeno i njima i svoj stradaloj deci na području Srpskog Sarajeva od 1992. do 1995. godine 🙏🏻.

Među ubijenom srpskom decom na ovom području je i troje iz porodice Tešanović, koja je stradala tokom maskra u srpskom selu Ledići kod Trnova. Ubijeno je 10 njihovih članova.

Majka je svedočila 💔:

Moj najmlađi član je Milun Tešanović, koji je imao samo 18 meseci i koji nije nikome zla naneo. A tako je završio da nam je patolog rekao da su detetu lomljene i noge i ruke. Neka Gospod vrati onima koji su zlo činili, pa bilo sa koje strane.

IZVOR: YT / true 112c

Autor: redportal.rs

#Srpsko Sarajevo

#deca

#ubijena deca