Uprkos ogromnim bolovima ostao na prvoj liniji fronta

Dušan Petrović rođen je 19. jula 1968. godine u Novoj Gradišci, u Slavoniji (Hrvatska).

Posle osnovne škole, upisao je vojnu gimnaziju Maršal Tito u Mostaru, a zatim i Vazduhoplovnu akademiju, takođe u Mostaru. Međutim, nakon sukoba sa jednim vojnikom izbačen je sa Vazduhoplovne akademije. Uspeo je da nastavi školovanje na Vojnoj akademiji, smer tenkista.

Potom je dobio službu u Koprivici kao komandir tenkovske čete, sve do rata 1991. godine. Poznat je po tome što je prvi ušao tenkom u Vukovar, novembra '91 godine. Nakon hrvatskog ratišta dobija prekomandu u 63. padobransku brigadu i kreće put Niša. Tu je upoznao Gorana Ostojića i sa njim je učestvovao u svim akcijama u Hrvatskoj i Bosni u periodu 1991-1995. godine.

Godine 1998. boravio je u karauli Košare, kada je 63. padobranska brigada došla kao ispomoć graničarima na Košarama. Njegovu četu vojnika je preuzeo Goran Ostojić jula 1998. godine.

Kada je 9. aprila 1999. počela kopnena agresija na SRJ, 63. padobranska brigada je poslata u rejon Košara kao pomoć graničarima. U trenutku napada na prvoj liniji Dušan Petrović je dobio napad u predelu bubrega. Imao je ogromne bolove, toliko velike da se drao dok je pričao na motoroli, ali je odbio naređenje da se povuče sa prve linije i da ode u bolnicu jer nije hteo da ostavlja svoje vojnike 💖.

Posle rata je odlilovan i unapređen u čin majora, u kome je i penzionisan kao ratni invalid 2001. godine.

View this post on Instagram

A post shared by К О Ш А Р Е (@karaula_kosare)

IZVOR: IG / @karaula_kosare

Autor: redportal.rs

#Dušan Petrović

#Košare

#karaula

#major