Patrijarh se upokojio jutros na VMC Karaburma

Patrijarh srpski Irinej preminuo je u VMC Karaburma od posledica koronavirusa jutros u 7 časova i 7 minuta. Ruski i srpski lekari su se zajedničkim snagama borili za život partijarha Irineja, a tokom jučerašnjeg dana intubiran.

Predsednik Srbije izrazio je svoje žaljenje zbog odlaska patrijarha.

View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

IZVOR: IG / buducnostsrbijeav

Patrijarh srpski Irinej rođen je kao Miroslav Gavrilović u selu Vidova u blizini Čačka. Osnovnu školu završio je u svom selu a gimnaziju u Čačku. Prizrensku bogosloviju završio je 1951. u Prizrenu.

U maju 1974. je izabran za vikarnog episkopa moravičkog; bio je vikar patrijarha Germana. Za episkopa niškog izabran je na zasedanju Svetog arhijerejskog sabora 21-28. maja 1975. Na čelo episkopa Niške eparhije ustoličen je u Sabornoj crkvi u Nišu 15. juna 1975. Bio je nekoliko puta član Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve.

Bio je profesor Prizrenske bogoslovije 1959-1968. Završio je postdiplomske studije u Atini, gde je otišao školske 1962/63. Posle toga je bio postavljen za upravnika Monaške škole u Ostrogu, pa je opet postavljen za profesora i rektora Bogoslovije u Prizrenu 1971-1974.

Dana 22. januara 2010. odlukom Izbornog sabora Srpske pravoslavne crkve izabran je za 45. patrijarha SPC, ustoličen je u beogradskoj Sabornoj crkvi 23. januara, a 3. oktobra 2010. je ustoličen i u manastiru Pećka patrijaršija.

IZVOR: YT / Телевизија Храм

Podsećanja radi, početkom novembra patrijarh srpski Irinej zaražen je koronavirusom i odmah smešten u kovid bolnicu u Beogradu, saopštila je tada Srpska pravoslavna crkva. Patrijarh je podlegao danas posledicama bolesti.

Autor: redportal. rs

#patrijarh irinej