Jedino je američki diplomata Sendi Berger do kraja razumeo situaciju na Balkanu

Konstantne trzavice na relaciji Sarajevo-Banjaluka poslednjih meseci dovele su do totalnog pogoršanja odnosa među entitetima u Bosni i Hercegovini.

Srpski član predsedsnišva Milorad Dodik već duži vremenski period upozorava bošnjačko rukovodstvo da će Republika Srpska biti prinuđena da za krajnji potez izabere proglašenje nezavisnosti jer zvanično Sarajevo ne pristaje ni na kakve ustupke i dogovore.

On je u jučerašnjoj emisiji na TV Happy rekao da je tokom 90-ih godina jedino američki diplomata Sendi Berger do kraja razumeo situaciju na Balkanu i da se treba vratiti na njegov idejni plan.

- Berger, koji je 1995. godine predvodio grupu američkih službenika, bio realista i smatrao da, ukoliko muslimani ne ubede Srbe da treba da ostanu u BiH, a Srbi u roku od 3 godine ne iskažu želju da to učine, treba dozvoliti referendum o njihovom statusu i prihvatiti realnost da oni treba da se pripoje Srbiji, da bi to bilo održivo i trajno rešenje i usmjereno ka očuvanju regionalnog mira.

Da li će po dolasku druge američke administracije ovo pitanje zaista biti porenuto ostaje da vidimo u vremenu koje je pred nama.

Autor: Redportal.rs

#Dodik

#Republika Srpska

#berger