Sredinom decembra njegova poslanička kancelarija ižvrljana sloganima poput "ministar bolesti" i "ubica"

Nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah ponovo je bio na meti vandala, koji su u novogodišnjij noći polupali izlog na poslaničkoj kancelariji u njegovoj izbornoj jedinici u Kelnu.

Premda počinioci nisu identifikovani, pretpostavlja se da je reč o kritičarima protivpandemijskih mera, a Lauterbah od početka pandemije dobija pretnje smrću jer je kao poslanik specijalizovan za zdravstvo oduvek zagovarao oštrije mere i upozoravao na opasnosti od korone.

Sredinom decembra je njegova poslanička kancelarija ižvrljana sloganima poput "ministar bolesti", "ubica" ili "psiho Lauterbah", navodi Dojče vele.

- Ti ljudi ne predstavljaju društvo u kojem se ubedljivo najveći deo drži zajedno i pokušava da preduzme sve u borbi protiv pandemije. Nasilje i pretnje su vredni prezira. Nećemo podleći tom pritisku - rekao je Lauterbah za agenciju DPA 1. dana januara.

Policija je pozvala eventualne svedoke da pomognu u rasvetljavanju slučaja, a Dojče vele podseća da niko nije bio češće na meti od Lauterbaha, pošto je kao poslanik socijaldemokrata bio sagovornik svih medija, uglavnom upozoravajući da su potrebne oštrije mere od onih koje uvodi vlada.

Novinari Špigela su prošlog jula pitali Lauterbaha da li je bilo situacije u kojoj je preterao sa upozorenjima.

- Tako nečeg ne mogu da se setim. Ali bilo je situacija u kojima sam premalo upozoravao - rekao je nemački ministar.

Inače, na taj razgovor u jednom kelnskom kafiću Lauterbah je, kako piše Dojče vele, a prenosi Telegraf.rs, došao u pratnji policije i agenata Pokrajinske kancelarije za kriminalistiku, pošto stalno ima zaštitu jer dobija pretnje smrću.

DW piše da je bilo incidenata i pred njegovom kućom.

- Bacaju predmete i kese sa farbom. Mnogo para je koštalo da se popravi fasada. I automobil su mi polili farbom, to me je koštalo 2.500 evra - ispričao je Lauterbah.

S druge strane, nastupi ovog političara sa leptir-mašnom doneli su mu i popularnost kojoj možda može da zahvali za to što je u novoj vladi postavljen za ministra zdravlja, iako nikad nije bio deo najvišeg establišmenta socijaldemokrata, navodi Dojče vele.

Autor: Dojče vele / Telegraf

#COVID-19

#Karl Lauterbah

#Nemačka

#korona

#koronavirus

#ministar zdravlja

#pretnje smrću