U prvih 9 meseci ostvaren devizni priliv od 1,27 milijardi evra

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić ocenila je da možemo biti zadovoljni prethodnom turističkom godinom pošto su postignuti odlični rezultati u srpskom turizmu i navela da je u prvih deset meseci 2021. ostvaren devizni priliv oko 1,27 milijardi evra.

Osvrćući se na turističku 2021,. kaže da ona nije počela sjajno i da nije obećavala mnogo, ali da kada se na kraju saberu rezultati možemo biti više nego zadovoljni.

U prilog tome navodi i podatak da nam je devizni priliv od turizma za prvih deset lanjskih meseci iznosio 1,27 milijardi evra, a koliko je taj rezultat dobar pokazuje poređenje sa 2019, našomrekordnom turističkom godinom, kada nam je devizni priliv iznosio samo 200 miliona evra više odnosno 1,4 milijarde evra za celu godinu.

Foto: redportal.rs/M.V

Razlog za zadovoljstvo, prema njenim rečima, predstavljaju i podaci da je u Srbiji boravilo 2021. više od dva i po miliona turista, koji su ostvarili 10 miliona noćenja.

- Ovi podaci nam ulivaju optimizam da će i 2022. biti značajnije bolja, jer ne zaboravimo, da je početkom 2021. bila vrlo neizvesna situacija u vezi sa kovidom, sa vakcinama, a opet smo zabeležili odlične tutističke rezultate - navela je ministarka.

Ocenila je da su dobrim rezultatima doprineli potezi Vlade Srbije koja je brzo reagovala, nabavila vakcine i da nas je dobar odziv građana u startu vakcinacije stavio na zelenu listu Evropske unije, što je bilo važno za porast broja stranih turista.

- Značajan podsticaj razvoju turizma dali su i vaučeri, a pored toga pomoć hotelskoj industriji, zaposlenima u turističko-ugostiteljskoj industriji, turističkim vodičima u ukupnom iznosu od 5,3 milijarde dinara, sve su to bili koraci koji su na kraju doprineli dobrom rezultatu - rekla je Matićeva.

Istakla je da su i lane turističku sezonu najviše spasili domaći turisti, kojih je u ukupnom rezultatu bilo oko 60 odsto, ali da se krajem godine beležilo sve više stranih turista.

Procenjujući ovu godinu, ministarka ukazuje da će na nju presudno uticati epidemiološka situacija i da trenutna situacija, kada broj zaraženih opada, veoma ohrabruje.

- Za 2022. godinu ključan će biti procenat vakcinacije, a ako on svuda ne bude veći od 85 odsto, mnogo toga će nam zavisiti od kovid sertifikata i bićemo opet uslovljeni različitim merama zaštite zdravlja. Sve to onda ne dozvoljava da se turističko-ugostiteljska privreda maksimalno oporavi, ali ja verujem da neće biti tako i da ćemo imati još bolju situaciju u turizmu - rekla je Matićeva.

Navela je da je za očekivati da će nas kovid sertifikati o vakcinaciji pratiti i u ovoj godini i biti neophodni za putovanje po svim evropskim zemljama.

- Međutim, pored tih zelenih sertifikata u Evropskoj uniji sada počinju dodatno da se traže i PCR testovi. Sasvim je izvesno da ćemo do polovine 2022. biti u obavezi da imamo zelene sertifkate odnosno potvrde o vakcinaciji, ali isto tako je očigledno da ćemo mnogim zemljama morati da radimo i PCR testove - kaže ministarka.

Kada je reč o snabdevanju osnovnim životnim namirnicama i eventualnom produženju vladine uredbe o zamrznutim cenama ovih namirnica, ministarka ističe da je sasvim sigurno da Srbija ima dovoljne rezerve pšenice, te da ćemo imati dovoljno brašna.

- Naši građani ne moraju da brinu o snabdevenosti tržišta osnovnim životnim namirnicama. Srbija je jedan od najvećih proizvođača pšenice i kukuruza u Evropi i mi ne samo da imamo dovoljno pšenice za naše potrebe već smo i jedni od većih izvoznika ove robe - objasnila je ona.

Podseća da je Vlada Srbije donela dve uredbe vezane za cene osnovnih životnih namirnica od kojih se prva odnosi na maksimalnu cenu hleba od brašna T500, tzv. hleb sava a druga na osnovne životne namirnice brašno, šećer, ulje, mleko i svinjski but i važi do 15. januara.

- Obe uredbe su donete pre svega radi stabilizacije cena osnovnih životnih namirnica na tržistu i u svrhu zaštite naših najugroženijih potrošača. To je obaveza države i ona će nastaviti i dalje da štiti svoje najugroženije potrošače ukoliko bude bilo potrebno - kaže ministarka Matić.

Precizira, da to znači da će u slučaju potrebe važenje ove uredbe biti produženo.

Autor: Tanjug

#Tatjana Matić

#devizni priliv

#ministarstvo trgovine

#priliv

#turizma i telekomunikacija