Prema poslednjim saznanjima, baziranim na postojećoj tehnologiji, možemo da očekujemo vakcinu koja duže pruža zaštitu od bilo koje trenutne sa malo nuspojava 👨‍⚕️

COVID-19 vakcina koja ima potencijal da pruži efektivnu zaštitu tokom celog života upravo je pokazala svoje prve pozitivne rezultate na miševima i primatima i spremna je da započne i prva klinička testiranja. Početak proizvodnje se planira za 2024. godinu, kako navodi japanski stručnjak Mišinori Kohara.

S obzirom da sve postojeće vakcine zahtevaju tzv. buster doze nakon određenog vremena da bi ostale efektne, Kohara sa Instituta za naučnu medicinu u Tokiju odlučio je da stvori varijantu zasnovanu na tehnologiji 18. veka i virusu malih boginja. Kako je sam naveo:

Radio sam na najrazličitijim varijantama tehniologija za proizvodnju vakcina, poput adenovirusne i RNA, ali ona koja se koristi vaccinia virusom vektorom se pokazala kao najmoćnija i najefektnija sa vrlo malo nuspojava. Sposobna je da stvori antitela i da traje ceo život.

Prema njemu, jedna doza ove vakcine koja u sebi sadrži spajk protein virusa SARS-CoV-2 već sada pruža efikasnu zaštitu više od 20 meseci i ne postoji nijedna druga vakcina koja je sposobna da ostvari ovakav rezultat. Dve doze koje se primaju u rasponu od 10 dana, povećavaju broj antitela 10x.

Testiranja obavljena namiševima i majmunima zaraženim životinjskom varijantom koronavirusa su se pokazala efektiva i potvrdila su pretpostavke Kohare.

Klinička testiranaj su zakazana za prvu polovinu 2023. godine u kojoj će učestvovati između 150 i 200 dobrovoljaca. Ako se klinička testiranja, koja vodi japanska farmaceutska kompanija Nobelpharma, pokažu kao uspešna pokrenuće se finalna faza testiranja. Nakon toga najraniji početak masovne proizvodnje vakcine može da se očekuje početkom 2024. godine.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#Japan

#Klinička testiranja

#Vakcina

#ceo život

#covid 19

#efetnost

#koronavirus

#medicina

#testiranja

#trajna vakcinacija

#zaštita