U zajednici ostrva Kodiak, temperature plime su u nedelju dostigle 19,4 stepena Celzijusa, što je najviše očitavanje ikada zabeleženo na Aljasci u decembru

Neobična zimska toplina na Aljasci donela je dnevne temperature koje su se dizale iznad 15,5 stepeni Celzijusa i obilne kiše tokom sezone, koje se obično povezuju sa velikom hladnoćom i snegom, piše Gardijan.

U zajednici ostrva Kodiak, temperature plime su u nedelju dostigle 19,4 stepena Celzijusa, što je najviše očitavanje ikada zabeleženo na Aljasci u decembru, rekao je Rik Toman, naučnik iz Centra za klimatsku procenu i politiku Aljaske. On je to opisao kao "apsurdno".

- Novi referentni maksimum došao je u vreme blagih decembarskih ekstrema - rekao je Toman, uključujući 18,3 stepena Celzijusa na aerodromu Kodiak, rekordnih 16,6 stepeni Celzijusa na poluostrvu Aljaska u zajednici Kold bej i najmanje osam decembarskih dana sa temperaturom iznad 10 stepeni u aleutskom gradu Unalaska, uključujući zabeleženih 13,3 stepena Celzijusa, što je bio najtopliji Božić na Aljasci do sada.

Najozbiljnija neposredna implikacija za ljude je verovatno zbog ogromne količine padavina u unutrašnjosti Aljaske, gde je oblast Ferbanksa pogodila najgora oluja sredinom zime 1937. godine, rekao je Toman.

Decembar je obično suv mesec u unutrašnjosti Aljaske jer obično hladan vazduh ne može zadržati mnogo vlage. Sve što se pokvasi obično je "pahulja jer je vazduh lep i hladan", rekao je Toman, koji živi u Ferbanksu.

Autor: redportal.com

#Aljaska

#rekord

#temepratura