Viminacijum naš antički Eldorado 🧐

Nakon razaranja u Prvom svetskom ratu, deda Verice Ivanović morao je da se snalazi kako zna i ume. Imao je decu i ženu i morao je da im obezbedi krov nad glavom. Stoga je odlučio da se okoristi obližnjim ruševinama od kojih je podigao kući, ne znajući da koristi kamene blokove i ciglu stare skoro 2 milenijuma.

Kuća i njen temelj su i dalje u upotrebi, danas je to porodična kuća u Starom Kostolcu - "predgrađu" koje je nekada bilo deo masivnog rimskog grada i velikog vojnog garnizona poznatog pod imenom Viminacijum.

Emilija Nikolić sa Aheološkog instituta u Beogradu, procenila je da su kameni blokovi i cigle iz 3. ili 4. veka nove ere. Kako je izjavio Ivanović senior (82):

Znam da je pomalo "čudno" i znam da je rimsko, ali tada su svi to radili.

Polja oko Viminacijuma i dan danas su za arheologe pravi mali Eldorado, prepun prastarih novčića, nakita i svakakvih artefakata.

Neprocenjivi nalazi bukvalno sami ispadaju iz zemlje, kako objašnjava Ivanović:

Okopavali smo krompir u polju, Kada sam slučajno pogledao ka gomilici zemlje i ugledao kameju (neprocenjivi minijaturni rezbareni reljef, nošen kao nakit). Prevrnuo sam ga ašovom i ugledao prelepo žensko lice. Sad je u muzeju.

ZAKOPANO BLAGO

Vekovima ljudi koji žive u blizini Kostolca koristili su stare cigle, kamen i delove mozaika, kao i sve ostale deliće antičkih ostataka za svoje svakodnevne potrebe. Postoje mnogi zapisi u putopisima, a jedan istoričar iz 19. veka čak je i ostavio svedočanstvo da je jedan seljak iz susedno sela koristio sarkofag kao korito za hranjenje svinja 😂.

Danas taj sarkofag, na kome su prikazane scene iz mita o Jasonu i argonautima, se nalazi u muzeju.

Prema arheološkim podacima i pisanim izvorima, Viminacijum je nekada bio glavni grad rimske provincije Mezija i imao je preko 30.000 stanovnika.

Do danas na desetine hiljada artefakata je otkriveno, celo rimsko kupatilo sa sve podnim grejanjem (uključujući i zidove),čak i nekoliko brodova (🤯) i na stotine skulptura.

Prastari grad je posedovao jednu od najvećih nekropola otkrivenih u Rimskom carstvu sa preko 14.000 grobnica!

Pad grada je započeo sa dolaskom Huna u 5. veku nove ere i u potpunosti je bio napušten do dolaska slovenskih plemena u 7. veku.

ŠTA LI SE JOŠ NALAZI ISPOD?

Prema ekspertima, ovo je jedini rimski grad i arheološko nalazište iznad koga nije niklo moderno naselje. Kako do objašnjava Miomir Korać direktor Beogradskog Arheološkog Instituta:

Više ne možete da vidite stari Londinium jer je London iznad njega. Nema Lutecije i Singidinuma, Pariza i Beograda, jer je iznad njih moderan grad.

Međutim, naširoko ispod kukuruznih polja Starog Kostolca prostire se ostatak kompletnog antičkog grada koji ima sve - od hramova, preko afiteatra, hipodroma, kovnice pa sve do carske palate.

Tek nešto više od 2% ili 3% grada je istraženo i otkopano od strane arheologa. Međutim, vekovima nakon svog pada, prastari grad je ponovo pod opsadom. Već 40 godina traje trka sa obližnjim rudnikom i termoelektranom koja se sve više približava Viminacijumu.

Samo prošle godine rudari su otkrili nekoliko velikih rečnih brodova u kopu, od kojih je najstariji bio iz prvog veka pre nove ere - više od 2 milenijuma star! 😳

Kako kaže Emilija Nikolić sa Aheološkog instituta u Beogradu:

Čitav lokalitet je nesumnjivo ugrožen, već su mnoge antičke zgrade kompletno uništene...spasili smo šta smo mogli.

Autor: redportal.rs

#2 milenijuma

#Antika

#Antički grad

#Brodovi

#Kameja

#Kostolac

#Loaklitet

#Mezija

#Nalazi

#Palate

#Rimsko Carstvo

#Singidunum

#Stari Kostolac

#Termoelektrana

#Viminacijum

#Zlato

#beograd

#kupatilo

#nakit