Najvredniji Mirko Ivanić

Mirko Ivanić je i posle nove projekcije specijalizovanog sajta Transfermarkt zadržao status najvrednijeg fudbalera Crvene zvezde, uz povećanje virtuelno definisane cene za 500.000 do sedam miliona evra. Odlični vezista je jedan od retkih u ekipi koji nije zabeležio pad na toj listi, što je sigurno i refleksija slabijih rezultata u prvenstvu u odnosu na prethodne sezone.

Procene Transfermarkta uvek su interesantno štivo u sportskim krugovima, ali kad je Crvena zvezda u pitanju projekcije često nisu dobijale uporište u praksi. Bili bi srećni u rukovodstvu aktuelnog šampiona kad bi većinu igrača mogli da prodaju i za trećinu navedene sume. Trljali bi ruke na Marakani kad bi stvarno stigla ponuda od 2,8 miliona evra za Milana Gajića, po 2.500.000 za Miloša Degeneka, Njegoša Petrovića, Veljka Nikolića ili 2.000.000 za Filipa Falka.

Surova realnost za rukovodstvo Crvene zvezde je da se muči da ostvari transfer i da mora da razmatra da li za tri miliona evra i deset odsto, uz bonuse, da pusti Marka Lazetića u Torino. Trenutno je to cifra koja ne zadovoljava apetite, ali bolje ponude nema. A, novac je neophodan…

Po Transfermarktu, Lazetić vredi u ovom trenutku milion i po evra. Praksa uverava da je cena duplo veća. Kod mladog centarfora zabeležen je rast vrednosti, kao i kod talentovanog štopera Strahinje Erakovića. Napredovao je i po kvalitetu igara, pa ide ka nivou od 2,5 miliona evra.

Aleksandru Dragoviću selidba iz Nemačke u Srbiju nije smanjila vrednost. Naprotiv. Kao lider tima i posle izuzetnog učinka u osmini finala Prvenstva Evrope protiv Italije, iskusni štoper je sada umesto 3,5 miliona evra procenjen na 4.000.000.

Veljko Nikolić je prepolovio letos predviđenih pet miliona evra, ali utisak je da mu je vrednost posle totalnog pada u drugi plan i manja od 2.500.000. Filipo Falko je „snižen” za 1.500.000, ali kad bi neko ponudio dva miliona evra na koliko se sada procenjuje, nema dileme da bi to odmah bilo prihvaćeno.

Posle dužeg perioda, ispod dva miliona evra je procenjen Mohamed Ben. Kanga nije više preko granice od 3.000.000. Reč je o strancima koji su u zrelim igračkim godinama i teško je da se pronađe klub koji bi izdvojio te sume za njihovo obeštećenje, pogotovo posle slabljenja azijskog tržišta.

Autor: zurnal.rs

#fudbal

#transfermarket

#vrednost tima

#zvezda