Muškarac koji je potegao nož ranije je robijao zbog droge, nasilja u porodici, razbojništava, teških krađa i nedozvoljenog posedovanja oružja

Apelacioni sud u Nišu osudio je pravosnažno Ivicu Mikića (34) iz ovog grada, na sedam godina zatvora zbog pokušaja ubistva Beograđanina Nenada Mitrovića (38). Na taj način preinačena je presuda Višeg suda u Nišu od jula ove godine kojom je Mikiću izrečen zatvor u trajanju od deset godina i jedan mesec na koju se žalila njegov branilac advokat Sandra Rajković.

Kazna u istom trajanju, prvi put mu je izrečena februara ove godine, po žalbi branioca Apelacioni sud je predmet vratio na ponovno odlučivanje ali je Viši sud potvrdio svoju odluku. Mikićeva advokatica se ponovno žalila ali je ovoga puta Apelacioni sud smatrao da ima osnova za ublažavanje kazne, pa će Ivica iza rešetaka provesti tri godine i jedan mesec manje.

Mikić je za pokušaj ubistva dobio strogu kaznu jer je višestruki povratnik, pa je Viši sud u Nišu primenio pravilo uvedeno izmenama Krivičnog zakonika od 1. 12. 2019. godine da se kod treće osude kazna ne može ublažiti ispod zakonskog minimuma.

Apelacioni sud je prihvatio to stanovište ali je smatrao da prvostepeni sud nije pravilno obračunao kaznu, te da zakonski minimum nije deset, već pet godina zatvora. S obzirom na motiv zločina i činjenice da je i ranije robijao zbog droge, nasilja u porodici, razbojništava, teških krađa i nedozvoljenog posedovanja oružja, izrečeno mu je sedam godina zatvora.

Ivica je 24. februara 2020. godine oko 15 sati u stanu u ulici Radnih Brigada u Nišu, kako je navedeno u optužnici, „ sposoban da shvati značaj svojih dela i upravlja svojim postupcima, umišljajno pokušao da liši života oštećenog Nenada Mitrovića iz Beograda“.

Delo je izvršio na taj način što ga je nakon svađe udario četiri puta u predelu lica a zatim izvadio nož oštrice duge pet centrimetara i naneo mu tri sekotine na levoj nadlaktici i jednom ga udario u predelu grudi a kada je pao na pod šutirao ga je i vikao : - „P... jedna beogradska.

Zatim je pobegao a Mitrović je uspeo da ode do Kliničkog centra gde mu je pružena zdravstvena pomoć. Motiv obračuna koji se pukom srećom nije završio kobno po Mitrovića, je bio ljubavni trougao s obzirom na to da se Nišlijka Aleksandra P.L. (43) viđala sa obojicom.

Mikić se na sudu pravdao da kritičnog dana nije došao da bi se sukobio sa Mitrovićem već da bi navodno samo porazgovarao sa njim i dao mu pare za kartu do Beograda, ali da je bio isprvociran, jer ga je Beograganin vređao i psovao mu majku.

Mitrović je pak ispričao suprotno - da je Mikić došao sa drugom koji se lažno predstavio kao policijski inspektor, da je upao „kao kauboj“ i počeo da mu lupa na vrata od sobe vičuči „ajde pali za Beograd“, nakon čega su se potukli. Mikić se branio da je delo učinio u afektu, da je bio u stanju jake razdraženosti jer ga je rival omalovažavao i tražio da mu se izrekne blaža kazna.

Mikićeva advokatica izrazila je zadovoljstvo što je njenom klijentu umanjena kazna.

- Odbrana je uložila sva pravna sredstva i na taj način uspela da decenijsku kaznu ublaži. Pozdravljam odluku Apelacionog suda jer smatram da su je presuda Višeg suda kojem mu je izrečeno deset godina i jedan mesec, bila prestroga – rekla je Rajković.

Autor: Kurir

#Apelacioni sud

#Niš

#pokušaj ubistva

#presuda

#prevara