Da bi nastavile s verskom službom, morali da izađu iz pojedinih ekstremističkih udruženja, uklone imama moji zagovara džihad, ali i da prekinu s prijemom donacija iz inostranstva

Velika džamija u francuskom gradiću Boveu, sto kilometara severno od Pariza, u vezi s kojom je poslednjih nedelja vođena istraga zbog toga što je iz nje podsticana mržnja i zagovaran džihad, biće zatvorena u narednih šest meseci.

- Teroristička pretnja i dalje je na veoma visokom nivou, a cilj zatvaranje džamije je da se preduprede takvi akti - navodi se u odluci prefekture departmana Oaz regiona Pikardija o zatvaranju bogomolje u Boveu.

Od stupanja na snagu kontroverznog zakona protiv radikalnog islama prošlog leta, ovo je 25. džamija koja je zatvorena u pokušaju francuskih vlasti da se zaustavi širenje radikalne verske ideologije, koja ne samo da podriva sekularne vrednosti na kojima počiva Peta republika, već je bila i okidač za više terorističkih napada koji su od 2015. godine odneli živote više od 265 ljudi. Brutalno ubistvo nastavnika Samuela Patija u oktobru prošle godine, kojem je mladi Čečen odsekao glavu zato što je na časovima pokazivao učenicima karikature proroka Muhameda, bilo je kap koja je prelila čašu i ubrzala donošenje ovog propisa. Makron se tada zarekao da se Francuska neće nikad odreći prosvetiteljskih vrednosti i prava na bogohuljenje, najavljujući oštrije kazne za širenje ideologije radikalnog islama.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen je još polovinom decembra izjavio da je pokrenuo proceduru za administrativno zatvaranje džamije u Boveu zbog, kako je rekao, "neprihvatljivih propovedi protiv hrišćana, Jevreja i homoseksualaca". Samim Bolaki, advokat udruženja "Nada i bratstvo", koje vodi ovu džamiju, rekao je za AFP da će protiv ove odluke uložiti žalbu administrativnom sudu.

Bolaki ističe da vlasti zatvaraju džamiju zbog propovedi jednog od imama, koji je već suspendovan: "Naše udruženje ’Nada i bratstvo’ uvek se borilo protiv terorizma i promovisalo zajednički život".

Ali iz policije opovrgavaju tvrdnju udruženja da je reč o verskom službeniku koji propoveda povremeno, navodeći da je reč o redovnom imamu, koji u svojim besedama veliča džihadiste nazivajući ih herojima. On ne samo da je branio "rigoroznu praksu islama", već je govorio o njenoj superiornosti u odnosu na zakone Francuske. U svojim propovedima ovaj imam, za koga se kaže da je nedavno primio islam, isticao je da su zapadna društva zla i islamofobična, pozivajući vernike da se suprotstave vrednostima koje propagira francuski republikanski sistem.

Darmanen je nedavno za informativni TV kanal LCI rekao da su vlasti u proteklih šest meseci od 2.620 islamskih bogomolja, koliko ih ima u Francuskoj, kontrolisale rad 99 džamija, jer su bile pod sumnjom da se iz njih šire radikalne islamističke ideje.

- Do sada smo zatvorili 21 džamiju, a još šest je u proceduri zatvaranja. Takođe, 36 bogomolja je prihvatilo zahteve koji proizlaze iz zakona Poštovanje načela republike – da promene način svog rada, zbog čega su skinute s crne liste - objasnio je francuski ministar policije.

To praktično znači da su u pojedinim džamijama, da bi one nastavile s verskom službom, morali da izađu iz pojedinih ekstremističkih udruženja, uklone imama moji zagovara džihad, ali i da prekinu s prijemom donacija iz inostranstva.

Otkako je, po mišljenju mnogih, sporan zakon stupio na snagu, raspušteno je i nekoliko po državu opasnih udruženja, među kojima su "Afrička liga za odbranu", koja sebe naziva revolucionarnim pokretom za odbranu prava Afrikanaca i potomaka ljudi iz Afrike, "Nava centar" za orijentalne nauke, optužen za promociju džihadizma, ali i ekstremno desničarska organizacija "Alvarijum", koja je svojim delovanjem podsticala mržnju.

Autor: redportal.rs

#Džamije

#Francuska

#džihad

#zatvaranje džamija