Okupljeni ističu da film ne doprinosi rasvetljavnaju činjenica, već nameće žig genocidnosti srpskom narodu

Grupa građana protestovala je ispred zgrade RTCG, zbog odluke Javnog servisa da emituje film Quo Vadis, Aida?, jer, kako su istakli, ovaj film ne doprinosi rasvetljavanju činjenica.

RTCG je film emitovao sinoć, a ispred zgrade Javnog servisa grupa građana je protestovala protiv takve odluke.

Oni su postavili transparent na kome je pisalo "Srebrenica nije genocid".

Protest su, prenosi portal RTCG, organizovali NVO Zavjetnici Tvrdoš Nikšić i NVO Stupovi.

Učesnici protesta su rekli da odluka Javnog servisa da emituje Quo Vadis, Aida?, bosansko-hercegovačke rediteljke Jasmile Žbanić, nije dobra i da film ne doprinosi rasvetljavanju činjenica.

- Smatramo da zločin koji se dogodio u Srebrenici nikako ne može biti tretiran kao genocid. Mi, Srbi iz Crne Gore, zastupamo tu tezu da smo narod koji je u dva poslednja Svetska rata, preživeo dva genocida. Nastradalo je oko tri miliona Srba i sada se nameće genocidnost jednome narodu koji je, uz jevrejski narod, bio najveća žrtva genocida u 20. veku - rekao je za portal pesnik i član Pravoslavnog bratstva Zavjetnici Tvrdoš Nikšić i Pravoslavnog bratstva Stupovi, Slavko Perošević.

Perošević je rekao i da Srbi iz Crne Gore nikada neće prihvatiti te teze.

- Može se razmatrati na nekim nivoima da li se u Srebrenici dogodio određeni zločin. Sigurno je da se i dogodio. Streljanje ratnih zarobljenika može da se tretira kao ratni zločin, ali nikako kao genocid. Nećemo dozvoliti da se ta teza genocidnosti i taj sramni žig nametne čitavom narodu i kao Srbi iz Crne Gore ćemo se uvek i do kraja boriti protiv toga - poručio je Perošević, preneo je portal RTCG.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#protest rtcg

#rtcg aida