Frizerski saloni, kozmetički saloni, male pekare, obućari, proizvođači sendviča i druga mala preduzeća u Severnoj Mekedoniji dobili su rešenja da nadoknade dobijene subvencije za pomoć zaposlenim

Frizerski saloni, kozmetički saloni, male pekare, obućari, proizvođači sendviča i druga mala preduzeća u Severnoj Mekedoniji dobili su rešenja da nadoknade dobijene subvencije za pomoć zaposlenim, kao meru ekonomske pomoći tokom pandemije. Kažu da još ne mogu da zarade dovoljno za otplatu pomoći.

Frizerka iz naselja Đorđe Petrov podseća da dugo nisu mogli da rade, da nije bilo slavlja i svadbi, da su bili karantini, a i sada je situacija daleko od normalne.

– Drugi deo građana i dalje radi od kuće, a žene ne dolaze kod frizera tako često kao ranije. Ni ove godine nije bilo mature, svadbe su smanjene... Jedva mogu da skupim novac za tekući rad, a da nemam viška novca za vraćanje – kaže ona.

Prema odluci, povraćaj novca je za onaj primljen za april, maj, jun, oktobar, novembar i decembar 2020. godine.

Ono što se vidi iz rešenja je paradoks - rešenje ima datum: 24. decembar 2021. godine, a novac dobijen za oktobar, novembar i decembar 2020. godine potrebno je vratiti u istim mesecima 2021. godine, odnosno u oktobru, novembru i decembra, što znači da je rešenje primljeno po isteku roka za refundaciju.

Prema Zakonu o finansijskoj podršci licima koja vrše samostalnu delatnost preduzeća koja su pogođena su zdravstvenom ekonomskom krizom izazvanom virusom Covid-19, a dobila su novčanu pomoć za mesece oktobar, novembar i decembar 2020. godine, dužni su da ga vrate u budžet Republike Severne Makedonije, ali do iznosa od 50% iznosa iskazanog finansijskog rezultata za 2020. godinu.

Za april, maj i jun 2020. godine važila je uredba sa zakonskom snagom koja je regulisala subvencionisanje zarada fizičkih lica i samozaposlenih u iznosu od 14.500 denara. Taj novac je, prema Uredbi, trebalo da bude vraćen u aprilu, maju i junu ove godine, ali je zbog produžene pandemije došlo do kašnjenja. Povraćaj je takođe do 50% prikazanog finansijskog rezultata.

Međutim, uskoro će samozaposlene morati da očekuje drugo rešenje, a to je da vrate novac uzet kao pomoć za subvencije zarada u februaru i martu ove godine. U zakonskoj regulativi za februar i mart vraćaju 50% dobijenih sredstava, bez obzira na finansijski rezultat, a druga polovina im se može oprostiti ako su uložili. Pomoć za te mesece iznosila je 17.410 denara, a prema zakonu rešenja bi trebalo da im stignu najkasnije do 15. februara 2022. godine, a novac bi trebalo da vrate u februaru i martu.

Autor: redportal.rs

#Panika

#firme

#povraćaj

#subvencije