Aktivni ugalj se smatra najefikasnijim pojedinačnim agensom na svetu

Aktivni ugalj se dobija sagorevanjem drvenastih materija i njihovim tretmanom kiseonikom, što ugalj čini poroznim i sposobnim da veže hidrofobne toksine i mirise iz gasova i tečnosti.

Tradicionalno se koristi za uklanjanje toksina i hemikalija iz organizma, a i danas se koristi u medicini za lečenje nekih slučajeva trovanja i predoziranja. Osim za ublažavanje stomačnih tegoba kao što su nadimanje, gasovi i dijareja, aktivni ugalj se sve više koristi kao sastojak maski za lice, paste za zube, sapuna i slično.

Aktivni ugalj se takođe koristi za lečenje životinja – ako je vaš ljubimac bio izložen toksičnim supstancama, koristite aktivni ugalj pre posete veterinaru kako biste bar delimično smanjili apsorpciju toksina.

Aktivni ugalj se smatra najefikasnijim pojedinačnim agensom na svetu. Može se koristiti nakon što osoba proguta otrovnu hemikaliju, tako da telo ne apsorbuje nijedan od toksina. Koristi se za hitnu dekontaminaciju u gastrointestinalnom traktu, koji uključuje želudac i creva.

Procenjuje se da ovaj blagotvorni crni prah smanjuje apsorpciju toksičnih materija i do 60%. To čini vezivanjem za otrovnu supstancu, čime se smanjuje njena toksičnost po celoj dužini želuca i tankog i debelog creva.

Aktivni ugalj za stomak se često koristi nakon duvanja stomaka. Ova metoda je efikasna samo ako se primeni odmah nakon gutanja otrovne supstance (u roku od pola sata) i nema efekta kao crni ugalj ako otrov ode dalje iz želuca.

Lek je i za mamurluk. Glavobolja, mučnina i opšta slabost traju sve dok ima viška alkohola u krvi, čak i kada prestane osećaj intoksikacije. Alkohol nije toliko uzrok mamurluka koliko svi ostali sastojci alkoholnih pića koji im daju aromu, miris, boju i slično. Jetra je odgovorna za eliminisanje alkohola, koji ga razgrađuje, a aktivni ugalj je odličan za eliminisanje drugih toksina.

Autor: redportal.rs

#Otrov

#aktivni ugalj

#stomak

#tegobe

#toksini