Snagom svog uma dao naređenje kompjuteru da pošalje poruku 💻🔌🧠

Paralizovan čovek posalo je tvit svetu koristeći se svojim mislima kroz inrefejs koji povezuje njegov um i kompjuter. Smatra se da je ovo prvi put da je poruka uspešno poslata na društvene mreže direktno preko implanta u mozgu.

Filip Okif, muškarac star 62 godine iz Australije koji boluje od ALS, sastavio je i okačio tvit 23. decembra koristeći samo misli i endovaskularni interfejs koji je razvila kompanija Synchron. Tvit je pušten na nalogu CEO kompanije Tomasa Okslija:

IZVOR: TW / @tomoxl

PREVOD: Bez potrebe za dugmićima ili glasom. Stvorio sam ovaj tvit samo razmišljajući o njemu.

Okif je izgubio sposobnost pokretanja većine mišića usled ALS. Postepeno postalo mu je čak i teško da govori, pa čak i da guta. Najpoznatija osoba koja se borila sa ovom bolešću bila je Stiven Hoking.

Endovaskularni Stentrode interfejs mu je instaliran u aprilu 2020 nakon što mu se stanje pogoršalo, zbog čega nije mogao više da radi i da se sam stara o sebi. Uz pomoć interfejsa uspeo je da se poveže sa porodicom i da šalje mejlove u vezi sa svojim poslom.

Ceo sistem funkcioniše tako što se noda usadi u mozak preko jugularne vene u vratu, drugi de se postavlja u grudima pod kožom. Noda stoji na delu mozga koji je zadužen sa motoričku tela i tu sakuplja signale. Korisnik može da pogleda na ekran sa vizuelno prikazanom tastaturom i da zamisli kako kuca određeno slovo ili reč. Kroz deo uređaja u grudima mašina tumači impulse i potom odašilje u formi specifičnih digitalnih komandi.

Možemo samo da zamislimo kakvi će se tek sistemi napraviti za 20 ili 30 godina. SF u realnosti.

Autor: redportal.rs

#Kompjuter

#Poslao

#Tvit Mislima

#Um

#mozak

#mozak i mašina

#spoj

#čovek i mašina