Zbog brzine širenja novog soja, mora se smanjiti razmak između primanja vakcina

Premijer Francuske Žan Kasteks izjavio je danas da je zbog brzine širenja omikron soja, Vlada smanjila period između druge i buster doze vakcine sa četiri na tri meseca, dodavši da neće biti policijskog časa za Novu godinu.

On je, takođe, rekao da će od danas, pa u naredne tri nedelje, sva javna okupljanja biti ograničena na 2.000 ljudi za događaje u zatvorenom i do 5.000 za događaje na otvorenom, preneo je Rojters.

Konzumacija pića i hrane će biti zabranjena na dužim putovanjima, kao i u bioskopima, a rad od kuće će biti obavezan najmanje tri dana u nedelji, gde god je to moguće, dodao je on.

Vlada je odlučila i da nošenje maski bude obavezno na otvorenom u centrima gradova, što će biti pod nadzorom predstavnika lokalnih vlasti.

- Znam da ovo deluje kao film bez kraja, ali pre godinu dana smo počeli vakcinaciju i sada smo jedna od najbolje imunizovanih zemalja sveta - kazao je Kasteks nakon sastanka Vlade.

On je obelodanio Vladine planove o uvođenju vakcinacionih propusnica, u kojima će biti dokaza o vakcinaciji, ne samo o negativnom testu.

Propusnice će početi da važe 15. januara, ukoliko parlament podrži nacrt zakona koji je predložila Vlada.

Za konzumaciju hrane i pića u kafićima i restoranima će morati da se sedi za stolom, neće moći da se stoji.

Đaci će se vratiti u školske klupe kako je i planirano, 3. januara, napomenuo je premijer Francuske.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Vakcina

#buster doza

#treća doza

#vakcinacija