Zemljište u kome se nalaze grobovi predaka kopano je skipom i nije o ovome vođeno računa. Odvoženo je kamionima i posipano na razne deponije koje su prepune ljudskih kostiju.

Meštani Arilja zakazali su za sredu 29. decembra protest u centru ovog grada zbog gradnje prodavnice i palionice sveća u crkvenoj porti jedne od najvećih srpskih svetinja u kojoj se nalazi freska Plavog anđela iz 13. veka.

Oni tvrde a i na fotografijama se vidi da se iskopavaju kosti predaka koji su na tom mestu sahranjivani vekovima. Sve to se odvozi na nekoliko lokacija a meštani tvrde da su na tim deponijama rasute ljudske kosti koje su vidljive i koje razvlače životinje.

Foto: RINA

Upravo zbog ovakvih stvari gradnju je kako tvrde meštani obustavila lokalna samouprava međutim, izvođač radova je nastavio da radi zbog čega su najavili protest.

Lokalna vlast u ovoj opštini pokušala je da zaustavi iskopavanje koje se trenutno vrši ali po svemu sudeći izvođači radova ih nisu poslušali.

Foto: RINA

- Nesporno je da oni imaju dozvolu Zavoda za zaštitu spomenika, međutim u toj dozvoli jasno piše da ukoliko naiđu na nešto slično su dužni da odlože na stranu a kada su kosti u pitanju proseju zemlju i kosti odlože na jedno mesto a zatim ih pohrane ponovo u zemlji" - kaže jedan od ariljaca.

Foto: RINA

Međutim dogodilo se nešto sasvim suprotno, zemljište u kome se nalaze grobovi predaka kopano je skipom i nije o ovome vođeno računa. Odvoženo je kamionima i posipano na razne deponije koje su prepune ljudskih kostiju.

Autor: Kurir/RINA

#Kosti

#arilje

#crkva

#deponija