Niz tragičnih događaja zbio se u Livnu leta 1941. godine

Niz tragičnih događaja zbio se u Livnu leta 1941. godine. Tada su ustaše pobile muško stanovništvo iz okoline Livanjskog polja, a stotine srpske dece i žena pobacale u jame.

Samo jamu Ravni dolac ustaše su na Ognjenu Mariju 1941. godine žive pobacali 218 žrtava. Posle 6 nedelja i 3 dana iz jame je živo izvučeno 13 žena i 1 muškarac.

Taj stravičan zločin bio je inspiracija Ivanu Goranu Kovačiću za njegovu čuvenu poemu Jama. Do sada najkompletniji prikaz o stradanju Srba Livanjskog polja 1941. godine uradio je novinar i književnik Budo Simonović sa svojom knjigom Ognjena Marija Livanjska.

Potomci žrtava ekshumirali su kosti pobijenih, umili ih, osunčali i pohranili u novoizgrađenu kriptu pokraj Crkve Uspenija Presvete Bogorodice u Livnu.

Godine 1992. potomci zločinaca minirali su kriptu i tako učinili novi zločin nad ostacima nevinih žrtava.

Ovaj jedinstveni video-zapis delo je Budimira Simonovića i prikazuje spuštanje speleologa sa potomcima žrtava u jamu Ravni dolac u Livanjskom polju.

Danica Lalić (devojačko Bošković) skočila je sama u jamu, i to 15 metara više nego odakle su ostali bačeni. Daničin sin Božo pokazao je mesto sa kojeg je skočila, a tada je imala 20 godina. Ona je čudom ostala živa i izvučena je iz jame.

Video možete pogledati ispod 👇🏻:

IZVOR: YT / Udruženje Jadovno 1941

Autor: redportal.rs

#Budo Simonović

#Livanjsko polje

#Ognjena Marija Livanjska

#Ravni dolac

#Ustaše

#jama