Radi se o ostatku oviraptorida, i to jednom od najbolje očuvanih

U kineskoj provinciji Ganzou pronađen je neverovatno dobro očuvan embrion dinosaurusa, i to u fosilizovanom jajetu starom između 66 i 72 miliona godina. Ovaj embrion takođe spada u najbolje očuvane ikad pronađene, saopšteno je muzeja Jinglijang, u čijem vlasništvu se ovo jaje nalazi.

Skelet koji je pronađen u njemu je naučnike doveo do zaključka da se radi o ostatku oviraptorida, što zapravo predstavlja grupu dvonožnih pticolikih dinosaurusa koji su naseljavali Zemlju pre više desetina miliona godina.

Foto: LADBible/Lida Xing

Samo jaje ima dimenzije od oko 17 centimetara u dužini i 8 u širini, dok je pronađeni skelet dugačak oko 24 centimetara. Ovaj embrion, odnosno jaje, kojeg su naučnici od milošte nazvali Beba Jinglijang, zapravo je pronađeno pre nešto više od 20 godina u Industrijskom parku Šahe, ali je brzo doniran Jinglijang prirodnjačkom istorijskom muzeju. Međutim, naučnici su se zaintresovali za njega tek od 2015. kad je neko od osoblja konačno primetio da deo skeleta viri iz njega (šta ćete... 🤷‍♀️).

Tada je kontaktirano sa ekspertima iz Birmingema u Velikoj Britaniji, pa se počelo sa radom, koji je ispao plodonosan! Naime, ispostavilo se da je ovo možda i najbolje očuvan embrion dinosaurusa na svetu.

IZVOR: TW / @news_ub

- Embrion koji smo našli unutar jajeta predstavlja jedan od najlepših fosila koje sam ikada video - rekao je profesor Stiv Brusat sa Univerziteta u Edinburgu, koji je deo tima naučnika koji su radili na proučavanju jajeta.

Po njegovim rečima, položaj embriona unutar jajeta, ali i ostale njegove osobine, pružaju dodatne dokaze da su današnje ptice nastale od svojih dinosauruskih predaka.

Naravno, odmah su se pojavila pitanja da li je moguće rekreirati DNK sa ovog uzorka, odnosno, da li ćemo jednog dana stvarno moći da imamo neki Park iz doba jure.

Foto: Wikipedia.org/FunkMonk (Michael B. H.), spiritual guidance from Roelant Savery - Own work / CC BY-SA 3.0

- Stvar je u tome što DNK ima tendenciju da se raspadne posle najviše 7 miliona godina. Iako to zvuči kao dug period vremena, problem je što su zadnji dinosaurusi nestali pre 65 miliona godina, i više. Zato pronalazak bilo kojeg fosila danas znači i pronalazak ostataka životinje kojem se DNK davno raspao - rekao je profesor palaentologije sa Ohajo Stejt Univerziteta u SAD, Vilijam Ausič.

Međutim, hipotetički, čak i kad bi bila pronađena neka sekvenca DNK, to i dalje ne bi bilo dovoljno za rekreiranje celog dinosaurusa.

- Ako bismo našli neke fragmente, i dalje bi nam dosta toga nedostajalo, tako da bismo ostatak morali da nadomestimo s nekim savremenim DNK uzorcima. To stvorenje, međutim, ne bi bilo pravi dinosaurus, već hibrid - zaključio je Ausič.

Šta da vam kažemo - očigledno ovaj fosil neće dovesti do kloniranja dinosaurusa u skorije vreme, ali... Ko zna, možda je sve u praksi, jednom kad se krene.

Autor: redportal.rs

#72 miliona godina

#beba Jinglijang

#dinosaurus

#embrion

#kina

#pronađen