Ovaj mladi čovek se od dvadeset osme godine života suočio sa teškom naslednom bolešću, i od tada njegov život se sveo na tri sedmične terapije dijalizom 🙁

Tridesettrogodišnji Brano Kiković iz sela Rovaca kod Berana, koji se pet godina bori sa teškom i nasljednom bolešću bubrega, konačno je pronašao donora sa kojim je otputovao za Tursku, ali su administrativne barijere srušile njegovu nadu da će povratiti zdravlje i da mu dijaliza više neće trebati. 😥

On je Vijestima ispričao da je ovo drugi put da ide za Tursku. Prvi put sa jednim donorom za kog se nakon zdravstvenih pretraga ispostavilo da se ne sme pristupiti operaciji.

- Moja sestra Milka, koja živi u Podgorici, uputila je nakon svega tom mladiću javnu zahvalnost. Upravo tako je priča o meni preko društvenih mreža stigla do Sene Mihailović iz Bratonožića, koja nam se javila i ponudila bubreg 😊 - priča Brano.

On je i sa novim donorom ponovo otputovao za Tursku i prošli su sve zdravstvene pretrage.

- Taman sam se ponadao da je to kraj mojim mukama, a onda je takozvana etička komisija saopštila da operacija ne sme da se izvede u Turskoj, jer se, navodno, Sena i ja kratko znamo. Valjda su posumnjali da je u pitanju trgovina organima. Tada mi se čitav svet ponovo srušio i nešto mi se steglo u grudima 😥 - priča Brano.

Prema njegovim riječima, Sena, koja ne želi da se medijski eksponira, mnogo ranije je postala vlasnik donorske kartice.

- Sada nam treba još nekih petnaest hiljada eura, pa da otputujemo u Azerbejdžan, i da tamo obavimo operaciju. Sena je spremna na to, i ako skupimo novac u humanitarnim akcijama, odmah ćemo to učiniti - kaže Brano.

Ovaj mladi čovek se od dvadeset osme godine života suočio sa teškom naslednom bolešću, i od tada njegov život se sveo na tri sedmične terapije dijalizom u beranskoj bolnici.

- To je težak život. Selo Rovca je više u planini, i sada, kada su snegovi i mraz, teško je i terenskim vozilom izaći do naše kuće. Baš danas, kada su dolazili za mene iz bolnice, jedva su sa ladom nivom izašli - navodi Brano.

On veruje kako je bolest nasledio od majke, koja je umrla mlada, u pedesetoj godini.

- To je tačno. Po majčinoj liniji sam nasledio tu bolest. Ne samo majka, već od teške bolesti bubrega i posle više godina dijalize, umrli su mi i ujak i tetka sa majčine strane. Moji brat i sestra su nasledili očevu krvnu grupu, i oni su, Bogu hvala, zdravi. Brat živi u Kolašinu, sestra u Podgorici. Ja i otac smo na selu, ovde u Rovcima - priča Brano.

Njegova sestra Milka pisala je Vijestima da bi izrazila zahvalnost svim prijateljima koji već godinama vode akcije prikupljanja pomoći za neophodnu transplantaciju, a pre svega novom donoru, Seni iz Bratonožića.

- Posle toliko čekanja donora nulte negativne krvne grupe, Bog je uslišio naše molitve i poslao nam Senu Mihailović iz Podgorice da pomogne u toj borbi iz koje se nadamo da ćemo izaći kao pobjednici. Brano i Sena su kompletne pripreme i dijagnostiku odradili na klinici Acibadem u Turskoj, gde je ustanovljeno da nema prepreka za transplataciju. Dijagnostika i terapija su iziskivale mnogo vise novca nego sto je bilo planirano - napisla je Milka.

Kako troškovi operacije i lečenja premašuju platežnu sposobnost njihove porodice, Kikovići su uputili još jedan apel i poziv svim sve građanima koji su u mogućnosti da doniraju novac koji će ubrzati postupak transplatacije.

Kako naglašavaju, račun je transparentan i samo za ovu namenu, i sav novac koji bude preko potrebnih sredstava, bice preusmeren na prvi hitni slučaj u našoj zemlji.

- A o našoj Seni je suvišno bilo sto da kažemo, jer kao vlasnik donorske kartice za života će donirati bubreg i jetru, a njen gest da potpuno bezuslovno donira bubreg nepoznatom momku govori o njoj više od bilo kakvih reči... Zaista, jedna sjajna ličnost, toliko retko hrabra, humana, čestita, a toliko skromna. Čast nam je bila upoznati je 💕🥰 - napisla je Milka.

Kikovići iz Rovaca kod Berana ne gube nadu. Veruju da će uz pomoć humanih ljudi skupiti još toliko neophodnog novca da otputuju za Azerbejdžan. I da se njihov Brano u novoj godini otuda vrati sa novom šansom za život bez dijalize. 😎🤩😊

Svi koji žele i mogu pomoći Branu, mogu to učiniti uplatom na žiro-račun - Prva banka 535-1500200026230-24.

Autor: Vijesti

#Brano Kiković

#Rovca

#Transplatacija BUBREGA

#sENA I bRANO