Republika Srpska u januaru uvodi svoj Visoki sudski i tužilački savet

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je postupak koji je protiv srpskih zvaničnika pokrenulo Tužilaštvo BiH, zbog navodnog napada na ustavno-pravni poredak BiH, pokušaj da se sahrani Republika Srpska i da iza svega stoji namera da se destabilizuje Srpska, koja danas ima bolje pokazatelje od FBiH.

- Ovaj proces koji su poveli je kraj BiH. Ne zato što ja tako mislim, već zato što su zloupotrebili institucije - rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Podsetio je da je Republika Srpska dugo ukazivala na to da je rad pravosuđa BiH politički motivisan i da Sud i Tužilaštvo BiH rade po nalogu političkog Sarajeva.

Žao mu je, dodao je, što je i opozicija Republike Srpske upletena u to i da oni, kako je kazao, svesno ili nesvesno idu u prilog onima koji žele od ovoga da naprave slučaj.

Najavio je da će Republika Srpska u toku januara doneti zakon i uvesti svoj Visoki sudski i tužilački savet.

Istakao je da dobrim rezultatima Srpske ne može da naškodi ni visoki predstavnik Kristijan Šmit, za kojeg je ponovio da se lažno predstavlja kao visoki predstavnik u BiH.

- U nedostatku autoriteta, (Šmit) preti Republici Srpskoj, ali ne može da se bavi pitanjima Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke i evropskih fondova - rekao je Dodik.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Dodik

#milorad