U Jerusalimu postoji crkva Pater noster (Očenaš) na čijim zidovima je ispisan tekst molitve na preko 100 jezika, pa i na srpskom 💖

Najčešća molitva među vernicima svih hrišćanskih crkvi je "Gospodnja molitva" poznata još i po početnim rečima "Očenaš".

Zove se "Gospodnja molitva" zato što se veruje da ju je prvi izgovorio sam Isus Hrist koju je naučio apostole da se tako mole rekavši: "Ovako se vi molite…" (prema Jevanđelju po Mateju) ili "Kada se molite kažite…" (prema Jevanđelju po Luki).

Ova molitva zapisana je u Bibliji, u 2 od ukupno 4 knjige jevanđelja Novog Zavjeta. Prevedena je na sve jezike sveta koje govore hrišćani i kako je prilagođena lokalnim jezicima, uvek pomalo odstupa od originala zapisanog u Bibliji.

Ovo je verzija na srpskom jeziku:

Oče naš, koji si na nebesima, da se sveti ime Tvoje, da dođe carstvo Tvoje; da bude volja Tvoja, i na zemlji kao na nebu. Hljeb naš nasušni daj nam danas, i oprosti nam dugove naše, kao što i mi opraštamo dužnicima svojim; i ne uvedi nas u iskušenje, no izbavi nas od zloga.

Kao i sve druge molitve uobičajeno je da se i "Očenaš" završi tako što vernici kažu "Amin", piše Istorijski zabavnik.

Interesantno je da u Jerusalimu postoji crkva Pater noster (Očenaš). Prema predanju, na ovom mestu je Isus poslednji put sakupio apostole i naučio ih molitvi "Očenaš" U znak sećanja na taj događaj, po zidovima crkve nalazi se ispisan tekst molitve na preko 100 jezika, pa i na srpskom.

Autor: Istorijski zabavnik

#Gospodnja molitv

#Molitva

#Očenaš