Led u ogromnim količinama pod zemljom? 🧐

Najveći kanjon u Solarnom sistemu Vales Marines, koji je kao ožiljak vidljiv na licu Marsa na svim slikama, je tektonska pukotina koja je proširena erozijom sa mnogo susednih kanala za koje se sumnja da su nastali radom vode. Međutim, kako se navodi, vrlo je moguće da se nešto od te vode i dalje nalazi tamo! 😃

Posmatranja regiona iz orbite su ukazala da možda postoji skriveni rezervoar vode ispod tla na dnu ovog mamutskog kanjona.

ESA-Roscosmos ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) već duže vreme meri prisustvo vodonika na površini crvene planete jer vodonik je mogući ukazatelj za postojanje vode. Koristeći se FRIEND pruđem na orbiteru, tim je identifikovao region gde, u slučaju da se otkrije vodonih u formi leda, može činiti i do 40% površinskog materijala.

Kao što je objavljeno, potencijalna regija bogata vodom je otkrivena blizini i prethodno istražene regije za koju se smatra da takođe može sadržati vodu (Candor Chaos). U prethodnim istraživanjima naučnici su posmatrali samo direktnu površinu Marsa, bez uzalska pod površinu zemlje. Kako navodi glavni autor studije Igor Mirofanov sa Instituta za svemirska istraživanja Ruske akademije nauka:

Trace Gas Orbiter može da posmatra i do 1m ispod površine Marsa i da vidi šta se događa pod samom zemljom. I pored toga, najvažnije. može da odredi vodom bogate oaze koje pre toga nisu bile dostupne našim instrumentima. Sa druge strane FREND je otkrio oblast sa neobično velikom količinom vodonika u kolosalnom Vales Marines kanjonu. Ako pretpostavimo da je vodonik koji vidimo vezan za molekule vode - to znači da čak 40% materijala pri površini zemlje može da bude VODA.

Vales Marines je gigantski kanjon koji se prostire u dužini od 4.000 kilometara, južno od ekvatora, tako da je moguće prisustvo vode zaista neverovatna stvar. Još posmatranja i analiza će biti potrebno da se utvrdi koji tip vode su naučnici možda otkrili. Na tim dubinama, voda može biti u formi zakopanog leda ili kao čestice zarobljene u mineralu. Kako koautor Aleksej Malakhov objašnjava:

Otkrili smo da je centralni deo Vales Marines prepun vode, daleko više vode nego što smo očekivali. Ova oblast je veoma slična oblastima sa permafrostom na Zemlji gde voda ostaje konstantno smrznuta ispod sloja zemlje. Sve u svemu smatramo da je najverovatnije tamo prisutna voda u formi leda.

A kako je dodao i Kolin Vilson naučnik koji radi na ExoMars Trace Gas Orbiter:

Više znanja o tome kako i gde voda postoji na površini Marsa je esencijalna da se razume šta se dogodilo sa nekadašnjim Marsom i njegovom stmosferom i površinom na kojoj je nekada bilo vode u izobilju. Pride, uz pomoć nje možemo da intenziviramo potragu za naseljivim oblastima, da nađemo tragove života iz prošlosti planete kao organsku materiju.

Sa svakim danom sve više i više je jasno da je ljudskoj rasi sledeća revolucionarna stanica - MARS. 🚀

Autor: redportal.rs

#Crvena planeta

#ESA-Roscosmos ExoMars Trace Gas Orbiter

#Ispod površine

#Istraživanja

#LED

#Orbiter

#Putovanje

#kolonizacija

#mars

#rusija

#voda