Sledeće godine na Međunarodnoj izložbi u Milanu našu zemlju će predstavljati projekat „Infinity of Structure“ autorskog tima čiji je nosilac Ivan Mangov

Nakon sprovedenog javnog konkursa za predstavljanje Republike Srbije na međunarodnoj izložbi XXIII Triennale Milano International Exhibition Unknown Unknowns. An Introduction to Mysteries imenovana komesarka i Stručni savet doneli su jednoglasnu odluku o predstavniku Republike Srbije uzimajući u obzir kriterijume za vrednovanje pristiglih predloga projekata predviđenih tekstom konkursa. Srbija će prvi put imati predstavnike na ovoj izuzetno velikoj i važnoj umetničkoj  manifestaciji.

Prema mišljenju Komisije predloženi projekat Infinity of Ѕtructure u potpunostije odgovorio na postavljene konkursne zadatke i kriterijume, koji podrazumevajuumetničku vrednost i autentičnost, idejnu celovitost, promišljenost umetničkeideje u kontekstu opšte teme Trijenala, umetničku i tehničku razrađenost ideje,mogućnost realizacije, kao i budžetska usklađenost sa realizacijom.

Pored Ivana Mangova, članove autorskog tima čine profesor Marko Lađušić, multimedijalni umetnik, Aleksandar Vac, keramičar, Marko Todorović, multimedijalni umetnik i Dorian Jovanović, muzičar.

Komisija je pregledala ukupno 36 predloga, od kojih su u najuži izbor ušla tri projekta. Komisija je radila u sastavu, imenovana Komesarka Biljana Jotić, istoričarka umetnosti i kustoskinja, v. d. direktora Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, i Stručni savet čiji su članovi dr um. Milorad Mladenović, redovni profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, kao predsednik Saveta, i msr Nataša Radojević, istoričarka umetnosti, umetnička direktorka Drina galerije u Beogradu; msr Marija Radisavčević, istoričarka umetnosti i viša kustoskinja u Umetničkoj galeriji Nadežda Petrović u Čačku; dr um. Anđela Mujčić, umetnica, docentkinja na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici Univerzita u Prištini; dr um. Dejan Vračarević, saradnik u Muzeju nauke i tehnike, predavač na Akademiji tehničkih strukovnih studija Beograd; mr um. Jovanka Stanojević, umetnica, docentkinja na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, navodi se u saopštenju.

Osnovano 1923. godine, Trijenale Milano je vodeća kulturna institucija koja „prenosi složenost savremenog sveta“ kroz dizajn, arhitekturu i vizuelnu, scensku i performans. Naredna ,23. Međunarodna izložba, „Unknown Unknowns“, biće otvorena u maju 2022. godine.

Ivan Mangov je rođen 1979. godine u Beogradu. Magistarske studije iz Muzeologije i dizajna završio je na Fakultetu za dizajn Univerziteta Politecnico di Milano. Od autorskih ostvarenja iz oblasti dizajna izložbenih postavki ističu se: Vladimir Veličković: Figura kao izraz egzistencije u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu (2021),  Naš muzej filma - permanentna izložba u Jugoslovenskoj kinoteci predstava (2020), Dijanina deca u Domu vojske Srbije (2019), Dan vredan veka realizovana za Muzej Jugoslavije,  a postavljena u Palati Srbija (2018), Osvežavanje memorije - ornamenti fresaka srpskih srednjovekovnih manastira,Muzej primenjene umetnosti u Beogradu (2013), Riznice manastira Hilandara u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu (2008). Dobitnik je nagrade Ranko Radović (2014) za arhitekturu i dizajn izložbe Osvežavanje memorije. 

Marko Lađušić (1967) se bavi slikarstvom, skulpturom i multimedijalnim projektnima. Diplomirao je na FPU u Beogradu na odseku ѕa primenjeno vajarstvo.  Radi kao redovni profesor na FPU u Beogradu i na doktorskim studijima FTN u Novom Sadu. Bio je član Saveta Univerziteta umetnosti u Beogradu, član mentorskog tima pobedničke studentske sekcije Srbije na Praškom kvadrienalu (2016), kao i član programskog saveta Praškog kvadrijenala za nastup Srbije 2023. Lađušić je umetnički direktor  multimedijalne kolonije uTršiću od 2000. godine, zatim projekata Terratorija, Black Box, Open Studio, Kulturnog centra District i Kocka, Kombank Art Holl-a, koordinator BELEF-a itd. Višestruki je dobitnik nagrada i priznanja ѕa svoj rad. Do sada je imao trinaest samostalnih izložbi i učestvovao na više od sedamdeset grupnih izložbi u Srbiji i inostranstvu. Njegov rad se nalazi u brojnim javnim i privatnim kolecijama.

Aleksandar Vac je rođen 1973. godine u Sremskoj Mitrovici,. Diplomirao je na Fakultetu u primenjenih umetnosti u Beogradu (2002), odsek keramika. Od 2003. godine je član ULUPUDS-a. Implementiranem eksperimentalnog pristupa u tehnologiji keramike i istraživanem starih keramičkih tehnika, kao što su glačana keramika i tehnika Terra Sigillata, dolazi do specifičnog izraza i rezultata u svom radu. Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Više puta nagrađivan za svoj rad koji čini deo mnogih javnih i privatnih kolekcija.

Marko Todorović je diplomirao na  Fakultetu dramskih umetnosti, odsek kamera. Autor je pionirskih izložbi u kojima je korišćena po prvi put kod nas proširena stvarnost (augmented reality) kao što su Tesla i Pupin na istom putu u Istorijskom muzeju Srbije, Digitalna_Studenica itd. 

Dorian Jovanović, rođen 1969. Bavi se kompjuterskom muzikom i elektronskim performansima. Od 1993. godine počinje projekat String Forces, koji u 1995. prerasta u aktivni sastav sa kojim radi i danas i sa kojim ima 5 studijskih albuma. Dobitnik je nagrade Vojin Mališa Draškoci za 2021. godinu, koju dodeljueWorld Music Asocijacija Srbije.

Autor: redportal.rs

#Infinity of structure

#Ivan Maglov

#Međunarodna izložba

#Milano

#Srbija

#Trijenale

#XXIII TRIENNALE MILANO INTERNATIONAL EXHIBITION:

#srpski predstavnik