Trkulja: Srbija je zemlja beskrajnih kvaliteta, zemlja ljubaznih i talentovanih ljudi, bogate istorije koja seže duboko u neolitsko doba

Premijera jedinstvenog muzičko-scenskog spektakla Warriors of light (Ratnici svetla) jednog od najcenjenijih muzičkih umetnika iz Srbije, čiji glas je osvojio sve kontinente, i kreativnog ambasadora nacionalne platforme Srbija stvara Slobodana Trkulje & Balkanopolisa održan je na Paviljonu Srbije u okviru festivala Expo Beats u Dubaiju ✨🤩🎶.

Slobodan Trkulja & Balkanopolis stvaraju uzbudljivu avanturu sa mnoštvom zvučnih tekstura, igrom svetala i senki protkanih modernim i arhaičnim, grlenim pevanjem i vizantijskim napevima, zvucima gajdi i gitara, tambura i bubnjeva, kavala i klavijatura, u izvođenju izvanrednih solista.

Foto: Redportal.rs/Sayan Dutta

O programu koji je izveo u Dubaiju Trkulja je istakao: 

Ponosan sam jer smo u Dubaiju predstavili Srbiju i našu modernu tradiciju na spektakularan način 💗. Srbija je zemlja beskrajnih kvaliteta, zemlja ljubaznih i talentovanih ljudi, bogate istorije koja seže duboko u neolitsko doba. Mi smo zemlja kreativnih stvaralaca, vrhunskih sportista i muzičara, koji prepoznaju najtananije emocije, mogu da pokrenu i dirnu u svačije srce i dušu. Za mene, lepota Srbije i njena prepoznatljivost leži u snazi naših korena, naše tradicije, naših običaja, hiljadugodišnjeg negovanja pravoslavlja i generacijama naših predaka koji su temeljno oblikovali karakter naše nacije - dok sa druge strane snažno prihvatamo obilje mogućnosti koje nam donose moderna vremena u kojima živimo.

Foto: Redportal.rs/Sayan Dutta

- Moderna tradicija je za mene ključni element imidža naše zemlje i našeg identiteta 💗 - ističe Trkulja. 

- Imao sam prilike da nastupam na Svetskim izložbama i ranije, ali ovo je 1. put da Srbija, pored muzike predstavlja i kompletnu kreativnu industriju, preko Nacionalne platforme Srbija stvara, što je već u domenu kulturne diplomatije - dodaje Trkulja.

Foto: Redportal.rs/Sayan Dutta

Balkanopolis je srpska grupa koja već 24 godine hrabro menja srpsku i balkansku muzičku scenu stvarajući novi žanr pod nazivom moderna tradicija, a vremenom su stekli reputaciju živog spektakla koji se ne propušta. Njihovi nastupi su daleko od uobičajenih koncerata, jer su, pre svega, posebno iskustvo imerzije i rolerkostera emocija koje se ispoljavaju kroz senzacije 🤗.

Foto: Redportal.rs/Sayan Dutta

Bend predvodi Slobodan Trkulja, za koga svetski kritičari smatraju da ima "jedan od najlepših muških glasova na Balkanu" (NRC Handelsblad, Holandija), nazivaju ga "muzičarem sa zaraznom energijom i talentom, koji kod publike budi želju da mu se potpuno preda" (Trouw, Holandija) i "harizmatičnim multiinstrumentalistom i pevačem neviđenog kalibra" (NRC Handelsblad). Njegovo zvučno i emotivno pevanje, uz muzičko majstorstvo na preko 15 instrumenata, pleni publiku širom sveta 🎶🤩.

Foto: Redportal.rs/Sayan Dutta

Autor: redportal.rs

#Balkanopolis

#Expo Dubai 2020

#Slobodan Trkulja

#nastup