Reč je o najmodernijem, najmoćnijem i najbržem ruskom dronu, koji će, kako se pretpostavlja, dostizati brzine od oko 1.000 kilometara na sat

Ruska odbrambena industrija predstavila je u pogonu zavoda Čkalov u Novosibirsku novu verziju mlaznog borbeno-izviđačkog drona velikog dometa "ohotnjik". Kako javljaju ruski mediji, za razliku od prethodne verzije, reč je o bespilotnoj letelici smanjene radarske uočljivosti. 

Spolja gledano, najvidljivija razlika je u mlaznicama, izduvnom sistemu kroz koji izlaze vreli gasovi posle sagorevanja u motoru, a koje su ravne, za razliku od uobičajenih okruglih. Uz kompozitne materijale od kojih je izrađeno telo drona, to ovom vazduhoplovu daje "stelt" karakteristike, odnosno mogućnost da bude skoro nevidljiv za radare.

Ohotnjik je letelica tipa "krilo", nema klasični trup i rep, što je konstruktorsko rešenje slično američkom strateškom "stelt" bombarderu B-2. Reč je o najmodernijem, najmoćnijem i najbržem ruskom dronu, koji će, kako se pretpostavlja, dostizati brzine od oko 1.000 kilometara na sat. Ohotnjik je delo stručnjaka Suhoja, dela Objedinjene avijacijske korporacije (OAK).

Ruski vojni analitičar Aleksej Leonkov, saradnik časopisa Arsenal otadžbine, izjavio je da će ova bespilotna letelica moći da u sebi nosi savremeno protivbrodsko naoružanje, kao što je hipersonična raketa "kinžal".

Na ovom vazduhoplovu radi se od 2011, a prva verzija Ohotnjika poletela je 2019. godine. Nešto kasnije izveden je i let drona u paru s višenamenskim borbenim avionom Su-57, što je najavilo sasvim novu taktiku ratovanja u vazduhu – zajedničko dejstvo aviona i drona. Nešto slično ruski stručnjaci najavili su u animaciji prikazanoj na nedavno održanoj vazduhoplovnoj izložbi u Abu Dabiju – zajedničko dejstvo novog aviona Su-75 nazvanog "šahmat" i njegovog bespilotnog "dvojnika".

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu ranije je izjavio da će rad na razvoju Ohotnjika biti završen do kraja sledeće godine, posle čega bi se moglo pristupiti proceduri njegovog uvođenja u naoružanje ruske vojske.

Autor: redportal.rs

#Dron

#Ohotnjik

#nevidljivi dron

#rusija