U pitanju je DIPLOPODA, najobimnija vrsta stonoga

Da li znate koja je razlika između diplopode i stonoge? Diplopode su najobimnija vrsta stonoga, imaju 2 para ekstremiteta ispod svakog segmenta, dok stonoge imaju samo jedan. Ovo se ogleda u nazivu diplopoda (Millipede), što je latinski za hiljadu (mile) i stopala (ped) zbog čega su dobili nadimak "hiljadu nogu“. Ovo je dugo vremena bio pogrešan naziv, jer je najviše nogu ikada pronađenih na diplopodi bilo 750, ali sada se sve promenilo.

Upoznajte Eumillipes persephone, diplpodu koja je pronađena oko 60 metara pod zemljom u bušotini za istraživanje minerala u provinciji Eastern Goldfields u Australiji. Ovim pronalaskom, ona je postala životinja sa najvećem brojem nogu, tačnije 1.306 nogu. Ovo otkriće objavljeno je u časopisu Scientific Reports.

Foto: iflscience/iflscience

Ime Eumillipes persephone potiče od grčke reči za istinito (eu) i latinske za 1.000 stopa (mille pes). Ovo je zapravo jedina "prava diplpoda“ jer ima više od 1.000 nogu.

Deo imena Persefona je izabrano u čast grčke boginje podzemnog sveta.

Ova diplopoda je potpuno bez očiju i nema pigmentaciju. Ovo nije prva stonoga otkrivena bez očiju, jer su mnoge vrste troglomorfne, što znači da žive ceo život u mraku, bilo pod zemljom ili u pećinama. Najverovatnije su odbačene negde u evoluciji jer su oči postale nevažne u mraku.

Foto: iflscience/iflscience

Autor: redportal.rs

#1.000 nogu

#diplopoda

#stonoga

#svetski rekord