Trudnice u Britaniji u prioritetnoj grupi za vakcinaciju

Trudnice u Britaniji su uvršćene u prioritetnu grupu za vakcinaciju nakon istraživanja koja su pokazala da su podložne ozbiljnijim bolestima i komplikacijama u trudnoći ako su zaražene COVID-19.

Zajednički komitet za vakcinaciju i imunizaciju (JCVI) saopštio je u četvrtak da će trudnice biti premeštene u prioritetnu grupu 6, zajedno sa odraslim osobama mlađim od 65 godina koje imaju dugotrajna zdravstvena stanja, i pozvao trudnice da prime bustere i primarne doze što je pre moguće.

Međutim, stručnjaci za zdravlje majki, koji su u više navrata pozivali da trudnice budu prioritet, doveli su u pitanje da li će taj potez napraviti materijalnu razliku u mogućnostima trudnica da pristupe vakcinama.

Odluka JCVI-ja je potkrepljena istraživanjem sa Univerziteta u Oksfordu, koje je pokazalo da su trudnice i njihove bebe izložene posebnom riziku ako se zaraze.

Istraživanje je pokazalo da je 17 trudnica umrlo tokom poslednjeg talasa pandemije koji je uglavnom pokretao delta soj u Britaniji – što je povećanje smrtnosti majki za 50% u poređenju sa uobičajenom.

Takođe je otkriveno da je od 1.436 trudnica primljenih u bolnicu tokom delta talasa, 33% zahtevalo respiratornu podršku, oko 2% trudnica je rodilo mrtvorođenu bebu, 2% je izgubilo trudnoću i oko jedna od pet je imala prevremeni porođaj.

Autor: Blic.rs

#koronavirus

#kovid

#trudnica

#vakcinacija