Raste u tropskim predelima Srednje Amerike

U tropskim predelima na jugu Severne Amerike, još ponegde na jugu Amerike, na Karibima i u još nekim tropskim predelima Srednje Amerike raste drvo slično divljoj jabuci, koje je izuzetno je otrovno.

Reč je o mančinelovom drvetu (lat. Hippomane mancinella), koje se još naziva drvo smrti i, zbog toga koliko njen plod liči na plod jabuke, jabuka smrti. Kako se navodi u Ginisovoj knjizi rekorda, reč je o najotrovnijem drvetu na svetu.

Institut za hranu i agrikulturu na Floridi ističe da su svi delovi mančinelovog drveta izuzetno otrovni i da interakcija s bilo kojiim njegovim delom, što se posebno odnosi na gutanje, može biti smrtonosna.

Foto: Wikipedia.org

Svi delovi drveta sadrže jake toksine, neke i neidentifikovane. Njegov mlečno beli sok sadrži forbol i druge materije koje iritiraju kožu, uzrokujući jak alergijski kontaktni dermatitis. Stajanje ispod stabla za vreme kiše uzrokuje stvaranje plikova na koži od samog dodira ove tečnost.

Plodovi, iako su slatki i ukusni, izuzetno su toksični. Smrtni slučajevi nisu poznati u modernoj literaturi, mada je sigurno moguće da su ljudi umrli jedući plod mančine. 

Iako je biljka toksična za mnoge ptice i druge životinje, postoji jedna vrsta iguane, tzv. crna iguana sa šiljastim repom (Ctenosaura similis), koja živi među granama ovog neobičnog drveta. Štaviše, ovo drvo se korsiti i u proizvodnji nameštaja, ali se prethodno suši kako bi se detoksikovalo.

Autor: redportal.rs

#Otrvo

#Plod

#drvo

#mančinel